Jak si užít Františkovy Lázně naplno? Tipy na akce, které byste neměli zmeškat

Na letošní rok chystají františkolázeňští tradiční akce i spoustu novinek nejen ve městě, ale také na hradě Seeberg a v Národní přírodní rezervaci Soos. Chybět nebude například slavnostní zahájení již 231. lázeňské sezóny, výstava veteránů, ale také oblíbená Hudba do ulic. Letos se mohou obyvatelé města i návštěvníci a lázeňští hosté těšit třeba na tematické přednášky a výstavy, ale i farmářské trhy. Také milovníci vína a dobrého jídla si přijdou na své.

„Pro letošní rok jsme ve Františkových Lázních připravili pestrý program plný kulturních, společenských i sportovních akcí, ze kterých si každý může vybrat podle své chuti,“ uvedla františkolázeňská starostka Mgr. Lenka Průšová. „Sezónu zahájíme třetí sobotu v květnu, letos vychází datum na 18.5. a zároveň s tím, bude probíhat Mezinárodní fotbalový turnaj v kategorii U11. Po loňském úspěchu festivalu vína, které se uskutečnil na Národní třídě, chystáme druhý ročník. Také na milovníky dobrého jídla jsme mysleli, premiéra voňavé akce je naplánována na červen společně s oslavou Dne dětí 1.6.,“ sdělila Mgr. Lenka Průšová.

V letošním roce ožije také kolonáda Solného a Lučního pramene. „Hned v březnu se zde uskuteční první ročník akce Velikonoční Fler jarmark i výstava prací žáků františkolázeňské ZUŠ ,“ uvedl ředitel MKS a muzea Františkovy Lázně Arnošt Němec.

„V plánu je také několik výstav a přednášek v muzeu. Chybět nebude ani Noc kostelů a muzeí. Akcemi ožije i Národní přírodní rezervace Soos, kde například společně oslavíme Den Země. V plánu jsou také pochody mažoretek a dechových orchestrů, kteří popřejí hudbou a tancem Františkovým Lázním dobré sobotní i nedělní rána,“ doplnil ředitel.

Pestrý program si užijí malí i velcí také na Seebergu. „Návštěvníci se letos mohou těšit například na akci Pohádkový hrad. Ta se uskuteční v pátek 28. června. Pro děti budou připravené různé hry a soutěže. Sraz si na hradě dají i milovníci dobrého vína na akci s názvem Festival vína,“ sdělil zástupce kastelána hradu Seeberg Jan Buriánek.