Chebem prošel masopustní průvod. Basu, jak velí tradice, pochovali

Sobota (10.2.) se v Chebu nesla ve znamení tradic. Centrem Chebu prošel masopustní průvod doprovázený Městským dechovým orchestrem, tanečním souborem Základní umělecké školy Jindřicha Jindřicha a herců Západočeského divadla v Chebu, kteří spolu s chebským muzeem akci uspořádali.

Průvod masek vyrazil od divadla směrem k radnici, aby si od vedení města vyžádal souhlas s masopustním veselím. Se symbolickým klíčem od města pak bezmála dva tisíce účastníků vyrazilo na masopustní obchůzku městem. „Na rozdíl od minulého roku tentokrát přívětivou tvář neukázali jenom chebští hostiňští, ale také počasí,“ uvedl za pořadatele Štěpán Karel Odstrčil z Muzea Cheb, který si pochvaloval velkou účast veřejnosti. Na závěr se průvod přesunul k muzeu, kde byla se všemi masopustními poctami pohřbena basa a účastníci pozváni za další zábavou. Pokračovalo se hudbou, dobrým jídlem i pohádkou pro nejmenší.

„Masopust předchází období čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi,“ uvedl za Muzeum Cheb Štěpán Karel Odstrčil. „Dříve než o Popeleční středě zazní ono známé ‚Pamatuj, že jsi prach a v prach se obrátíš!‘ se lidé rok co rok společně veselí, jedí a pijí, aby alespoň na pár chvil zapomněli na každodenní starosti. Podle tradice jsou si o masopustu všichni rovni a každý může být tím, kým chce,“ doplnil.