Na Seebergu se návštěvníci dozvědí, jak se slavily Vánoce před 100 lety

Jak se dříve slavily Vánoce, se dozvědí návštěvníci, kteří zamíří během druhého a třetího adventního víkendu, včetně pátku, na hrad Seeberg. Letošní komentované prohlídky budou na téma: Jak se změnily oslavy Vánoc během posledních 100 let.

Foto: J. Buriánek

„Komentované prohlídky se uskuteční naposled  v sobotu 16. a v neděli  17. prosince vždy 14 hodin. Lidé se dozví, jak naše babičky a dědečkové slavili tyto důležité svátky. Uslyší povídání o tom, jak vypadal štědrovečerní stůl a také se dozví, že vánoční kapr nebyl pravidlem v každé rodině,“ sdělil zástupce kastelána hradu Seeberg Jan Buriánek.

Mimo jiné bude při komentovaných prohlídkách řeč i tom, jaké dárky si lidé dávali pod stromeček, ale také jak vypadala na vesnicích oslava silvestrovského dne.

Foto z uplynulých akcí na hradě Seeberg

„Hosté hradu se také například dozví, jestli už se před 100 lety používaly na vesnicích dělobuchy pro přivítání nového roku. A kromě toho bude řeč také o tom, že za časů našich babiček, se považovaly Vánoce za magický den, kdy se často věštilo a lidé výsledku věštby tehdy připisovali velký význam,“ poznamenal zástupce kastelána.

Chybět nebude ani povídání o současných tradicích, které se v některých rodinách stále dodržují.

Vstupné: Dospělí 200 korun, děti 100 korun

Foto z uplynulých akcí na hradě Seeberg