Sportovní areál v Aši nabízí vyžití na lezecké stěně

Ašský sportovní areál pod vrchem Háj zaznamenal v roce 2023 další nárůst návštěvnosti. K dispozici je široká nabídka služeb, atraktivní sportovní vyžití pro celou rodinu a překrásná okolní příroda.

Foto: M. Všetečka – Pan Josef Cimprich u lezecké stěny v ašském sportovním areálu

Hosté, kteří přijíždějí do Aše, mohou mimo klasické sporty vyzkoušet i lezeckou stěnu. Lezecký sport posiluje celé dělo. Zejména děti učí obratnosti a zdokonaluje motorické schopnosti. Pan Josef Cimprich byl u vzniku sportovního areálu v roce 2010 a přebíral lezeckou stěnu, k tématu říká: „Naše lezecká stěna je specifická část areálu. Na všechna ostatní sportoviště mohou lidé sami, děti za doprovodu rodičů. Na stěně se leze ve výškách a může to být nebezpečné. Hledáme další způsob, jak sport přiblížit veřejnosti, udělat ho ještě atraktivnější. Nyní jednou za 14 dnů děláme lezení pro veřejnost. Případně se mohou lidé objednat. Zveřejňujeme termíny na plakátech a na internetu.“ Pro příští rok připravují Ašské lesy, které spravují ašská sportoviště, na lezecké stěně trasu pro děti, která bude speciálně označena a povede  metr nad zemí. Druhá obtížnost bude pouhé 2 metry nad zemí.

Foto: M. Všetečka – Pan Cimprich také provádí údržbu sportovního vybavení   

„Lidé mají z lezení respekt a trasy nízko nad zemí mohou odbourat prvotní ostych. Nabízíme kompletní službu a kompletní vybavení. Zájemce proškolíme. Vysvětlíme způsoby lezení, upozorníme na chyby. A především dbáme vždy na bezpečnost,“ doplnil Josef Cimprich. Jednatel Ašských lesů Jiří Červenka poznamenal: „Velmi mne těší vzrůstající zájem o služby areálu. Mám radost, že lezeckou stěnu si přicházejí po domluvě vyzkoušet děti ze tříd za doprovodu učitelů nebo sportovní kroužky.“ Nedávno prošla lezecká stěna kompletní generálkou. Byly vyměněny úchyty, upravena plocha, po které se leze. Vytýčeny byly nové lezecké cesty, které budou na jaře označeny podle obtížnosti od stupně 4 po stupeň 7. „Na služby v našem regionu chceme navázat i vybudováním lezecké trasy v přírodním prostředí na skalách,“ říká Jiří Červenka, kterého doplnil pan Cimprich, „pod místní dominantou, kterou blízká rozhledna je, jsou sedmimetrové skály, které byly poprvé využity v letošním roce v rámci sportovní akce Ašský čtyřlístek. Bylo by dobré, kdyby se tato možnost využívala častěji.“

Foto: Miroslav Všetečka