Celníci na tržnicích objevili padělky herbicidních postřiků. V karlovarském regionu jich zajistili 531 litrů    

Celníci na tržnicích v Potůčkách na Karlovarsku, Lipovém Dvoře u Aše, či Sv. Kříži na Chebsku objevili padělky herbicidních postřiků. V karlovarském regionu jich zajistili 531 litrů. Případy předali k dalšímu řízení právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

Celníci mimo jiné provádějí kontroly zaměřené na dodržování povinností v souvislosti s vymáháním práv duševního vlastnictví a ochranu spotřebitele. Karlovarští celníci se při kontrolách tržnic, ale i v kamenných prodejnách, setkávají s různými druhy padělaného zboží, tentokrát se mimo jiné zaměřili na prodej rostlinných postřiků.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

„Při opakovaných kontrolách tržnic v Potůčkách na Karlovarsku, Lipovém Dvoře u Aše, či Sv. Kříži na Chebsku, zajistili od začátku září 531 litrů (307 kusů) herbicidních přípravků ROUNDUP, jež vykazovaly známky porušení práv duševního vlastnictví,“ informovala tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková.

Rostlinné postřiky se nacházely v různých velikostech spotřebitelského balení, od 1 litru až po pětilitrové kanystry. Hodnota zajištěného zboží by v případě prodeje originálních výrobků přesahovala 200 tisíc korun.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

„Z výsledků kontrol je patrné, že se nejedná pouze o podezření z porušení práv duševního vlastnictví, ale vzhledem k tomu, že celníci zajistili chemický přípravek, který není originálním zbožím, existuje zde riziko poškození nejen životního prostření, ale také zdraví osob, jež s přípravkem manipulují,“ uvedla mluvčí s tím, že v průběhu zářijových, ale také již říjnových kontrol, zajistili příslušníci oddělení Dohledu nad subjekty kromě rostlinných postřiků také dalších bezmála 2 000 kusů zboží, jež vykazovalo znaky padělků. Nejčastěji se jednalo o napodobeniny světoznámých značek obuvi, textilu, galanterního zboží či hraček, jejichž hodnota vyjádřená v cenách originálních výrobků by dosahovala bezmála 6,2 milionu korun.

Celníci zboží zajistili a případy předali k dalšímu řízení právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj