Vítězem voleb do bavorského parlamentu se stala strana CSU vedená Markusem Söderem

U našich bavorských sousedů se včera (8.10.) konaly volby do bavorského parlamentu. Bavorský parlament v Mnichově se volí každých pět let a pro vstup do parlamentu je stanovena pětiprocentní hranice. Volby v Německu se konají vždy pouze v jeden den.

Foto: www.csu.de

Od posledních voleb v roce 2018 vládne v Bavorsku koalice konzervativních křesťanských sociálních demokratů (CSU) a Svobodných voličů (FW). Ministerským předsedou byl Markus Söder (CSU), jeho zástupcem lídr Svobodných voličů Hubert Aiwanger. Oba před volbami několikrát zdůraznili, že chtějí pokračovat v koalici.

CSU je v Bavorsku tradičně nejsilnější silou a po desetiletí byla schopna vládnout sama s absolutní většinou. V současnosti však nedosahuje ani 40 % a vždy potřebuje koaličního partnera. Také Zelení opakovaně prohlašují, že chtějí být součástí vlády. Markus Söder to však vždy rázně odmítá.

Vládní koalice může fungovat i nadále. Nejsilnější silou se stali křesťanští sociálové s 37 %, následováni svým koaličním partnerem s 15,8 %. Na třetím místě se umístila krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD) s 14,6 %, což je o 4,4 % více než v minulých volbách. Následovali Zelení s 14,4 %.

Volební kampaň byla zastíněna aférou kolem vládního poslance Huberta Aiwangera. Bývalý učitel poslal do celostátních novin antisemitský leták, který měl mít tehdy patnáctiletý Hubert Aiwanger ve školní tašce. Po dvou dnech se k autorství letáku přihlásil jeho bratr. Většina voličů však pravděpodobně rozpoznala, že se jedná o pomlouvačnou kampaň, a Svobodní voliči dokonce vyšli z voleb silnější se ziskem 4,2 %. Jedním z důvodů dobrého výsledku AfD je pravděpodobně její migrační politika, se kterou je mnoho lidí nespokojeno.

Magdalena Becher