Tip na svátek: Navštivte hrad Seeberg

Nevíte, kam vyrazit ve svátek na výlet? Vydejte se na prohlídku hradu z konce 12. století, hradu Seeberg. Jedná se o jeden z nejstarších hradů v Čechách. Vznikl na konci 12. století v románském stylu. Prošel třemi hlavními přestavbami, a to ve 14. století v gotickém stylu, 16. století v renesančním stylu a v 18. století v barokním stylu. Dodnes je tu k vidění například typická černá kuchyně. Lidé si v předhradí mohou také prohlédnout barokní stodolu s výstavou egerlandského nábytku, ošacení a šperků.

„Mimo toho mohou lidé v přehradí vidět historický holubník, věžovou sýpku a historickou kůlnu. Tyto tři objekty sem byly převezeny v 80. letech minulého století z rušeného statku v obci Mlýnek,“ sdělil zástupce kastelána hradu Seeberg, Jan Buriánek. 

Návštěvníci pak přejdou přes most přímo do podloubí s renesanční klenbou. Napravo se pak nachází bývalá hradní kaple, která má gotickou výzdobu.

„Přes renesanční chodbu se pak lidé vydají do další části hradu, kde se nachází rytířský sál. Zde byly návštěvy hradního pána oficiálně přijímány a posléze ubytovány. V první polovině  20. století se tu nacházela restaurace,“ poznamenal zástupce kastelána. 

O patro níž se pak nachází výstava Umění lovu, která mapuje vývoj lovení zvířat od pravěku až do novověku. Ve vitrínách mohou návštěvníci spatřit i historické zbraně a vycpaniny lovených zvířat. 

Když se lidé vydají o další patro dolů, sejdou do sklepních prostor, kde je expozice věnovaná poslednímu chebskému katovi, Karlu Hussovi. 

„Nachází se tu i fotografie nejstaršího modelu města Chebu z roku 1860. A přítomní se tu dozví v krátkosti o životě Karla Hussa, který byl důležitou postavou nejen chebských dějin. Karl Huss kromě toho, že byl kat, byl také velice úspěšným léčitelem a sběratelem. Otevřel pro veřejnost jako jeden z prvních, muzeum, kam se chodili měšťané dívat na sbírky kamenů, historických zbraní a mincí. Mimochodem napsal i chebskou kroniku, která se uchovala ve čtyřech svazcích,“ vysvětlil Jan Buriánek.

Když se lidé vrátí opět přes dvě patra nahoru a vydají se po dalším schodišti, přijdou do renesanční chodby, kde mohou vidět čtyři průčelí, kde se nachází čtyři pokoje, které jsou vybavené v různých slozích. Je tu ukázka empírového pokoje, bidermaierova pokoje, pokoj ve stylu druhého rokoka a novorenesance. 

„Napravo v chodbě se nachází společenský sál, který dnes slouží k obřadním účelům. A úplně nalevo, na druhé straně chodby se nachází černá kuchyně. Ta má atypickou dispozici, protože se nachází v prvním patře hradu. To nebývalo běžné. Většinou se kuchyně stavěly mimo část hradu, až s další zástavbou se stávaly jejich součástí,“ sdělil zástupce kastelána.

Černá kuchyně je jediný objekt na hradě, kde se nachází i historická dlažba. Ta tu byla zakomponována z dalších částí hradu. Původně se tato dlažba nacházela po celém hradním areálu, ale po druhé světové válce byla často kradena.

Nad černou kuchyní, v dalším patře, se pak nachází výstava panenek, která je připravena ve spolupráci s plzeňským kočovným muzeem. Vedle panenek si mohou hosté prohlédnout bývalou knihovnu a pracovnu hradu.

„Když se budou lidé vracet, mohou projít přes hradní parkán, jehož vchod se nachází na bývalé hradní zahradě, za prvním nádvořím. Mají tak jedinečnou příležitost si hrad prohlédnout i z jiného úhlu s výhledem na Slatinný potok, který ze severu hrad Seeberg obtéká,“ poznamenal Jan Buriánek. 

Otevřeno je ve svátek od 10 do 18 hodin.