Kriminalisté řeší případ nedovoleného ozbrojování. V akci byla i zásahová jednotka

Sokolovští kriminalisté řeší od první poloviny září rozsáhlý případ nedovoleného ozbrojování. Do realizace, která se uskutečnila na Chebsku i Sokolovsku se zapojilo několik desítek policistů či kriminalistů z Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje, ale také například Zásahová jednotka z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. Výsledkem této realizace bylo zadržení a následné obvinění čtyř navzájem se znajících mužů a zajištění velkého množství zbraní, střeliva či finančních prostředků.

Foto: Policie ČR

V souvislosti s případem zahájili sokolovští kriminalisté trestní stíhání čtyř mužů ve věku 34, 47, 57 a 81 let, které obvinili ze spáchání přečinu nedovoleného ozbrojování.

„Nejmladší z obviněné čtveřice mužů, ačkoliv není držitelem zbrojního průkazu nebo zbrojní licence, tak měl v několika případech nalézt detektorem kovů různé palné zbraně, které měl následně očistit, případně povrchově upravit a ponechat si je. Jednat se mělo o zbraně střelbyschopné spadající do kategorie, které může nabývat do vlastnictví, držet nebo nosit pouze držitel zbrojního průkazu a jen na základě povolení,“ informoval policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

„Sedmačtyřicetiletý obviněný muž taktéž nebyl držitelem zbrojního průkazu nebo zbrojní licence, ovšem i přesto si měl v několika případech opatřit různé palné zbraně a dlouhé kombinované víceranové palné zbraně bez označení výrobce a modelu, které následně přechovával,“ uvedl mluvčí s tím, že se jednalo o neregistrované zbraně spadající do kategorie, které může nabývat do vlastnictví a držet pouze držitel zbrojního průkazu nebo zbrojní licence.

Foto: Policie ČR

„Třetí obviněný sedmapadesátiletý muž měl v několika případech prodat pětašedesátiletému muži, který již byl dříve taktéž kriminalisty obviněn, několik různých druhů zbraní, konkrétně například opakovací pušku včetně zásobníku a zaměřovacího dalekohledu, samopal, samonabíjecí pistoli či třeba krátkou jednorannou zbraň. Žádná z těchto zbraní nebyla řádně registrována. Jeden ze samopalů navíc spadal do kategorie zbraní zakázaných a lze ho nabývat do vlastnictví, držet nebo nosit pouze v případě, že Policie České republiky k nabytí zbraně uloží výjimku, což se ovšem v tomto případě nestalo,“ sdělil Jakub Kopřiva.

Foto: Policie ČR

Pětašedesátiletému muži měl jeden z druhů samopalu prodat i obviněný jednaosmdesátiletý senior.“ I v tomto případě se mělo jednat o zbraň spadající do kategorie zbraní zakázaných a lze jí nabývat do vlastnictví, držet nebo nosit pouze v případě, že Policie České republiky k nabytí zbraně uloží výjimku, což se ovšem ani v tomto případě nestalo,“ upřesnil mluvčí.

Foto: Policie ČR

V rámci samotné realizace provedli policisté u všech čtyřech obviněných domovní prohlídku, prohlídku jiných prostor či pozemků. Jednalo se o několik prostorově velmi rozsáhlých objektů a prohlídka se prováděla po dobu tří dnů. V rámci těchto prohlídek policisté zajistili finanční prostředky ve výši několika milionů korun, několik mobilních telefonů a počítačů, stovky různých zbraní, několik desítek tisíc různého druhů střeliva či třeba tzv. střílející tužku, která je považována za zbraň zákeřnou.

Po provedených úkonech byla čtveřice obviněných mužů propuštěna ze zadržení a jejich trestní stíhání tedy probíhá na svobodě.

Dvojici mužů ve věku 34 a 47 hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na dva roky. V případě prokázání viny hrozí mužům ve věku 57 a 81 let trest odnětí svobody až na pět let.

Foto: Policie ČR