Chebští drážní hasiči budou slavit! Připomenou 70 let od svého založení

Chystá se sláva! Chebští hasiči Záchranného sboru Správy železnic oslaví 70 let od svého vzniku. V sobotu 2. září od 13 hodin bude pro veřejnost na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad přichystán pestrý program plný ukázek zásahů, ale také nejmodernější hasičské techniky. Diváci se mohou těšit i na prezentaci chebské městské policie, Policie ČR i HZS z Chebu. U Špalíčku bude k vidění historický vlak i vyprošťovací tank VT 72 B.

„V letošním roce oslaví Záchranný sbor Správy železnic 70 let od svého trvání (1953-2023). Do roku 1952 byla požární ochrana na železnici zajišťována pouze dobrovolnými sbory. Od roku 1953 měla tehdejší dráha v Chebu již svůj hasičský záchranný sbor, který by orientován na železnici,“ vysvětlil velitel Záchranného sboru Správy železnic v Chebu Petr Truhlář. K téhle příležitosti bude na chebském náměstí přichystána oslava se spoustou zajímavých ukázek. „Zahájení bude ve 13 hodin a akce začne průvodem Dechového orchestru a mažoretek a úvodním slovem. Moderování se zhostí náš kolega z Nymburka Jiří Zima. Poté budou následovat ukázky. Jako první  bude přichystána záchrana osob z radniční věže pomocí speciální techniky,“ sdělil.

Poté bude následovat ukázka chebské městské policie, která předvede zadržení pachatele trestného činu. To však nebude vše, jak prozradil Petr Truhlář: „Připravena bude například ukázka práce policejních psovodů i vyprošťování osob z havarovaného auta, diváci si budou moci prohlédnout i nejnovější techniku drážních hasičů, ale také HZS Cheb, Policie ČR a městské policie.“ Pak se přítomným představí mladí hasiči Sboru dobrovolných hasičů Cheb – Háje.  „Naši junioři si pro vystoupení připraví několik ukázek s hasičskou tématikou,“ uvedl velitel dobrovolných hasičů Cheb – Háje Pavel Pagáč.

„Velkým lákadlem jistě také bude speciální vlak nedaleko Špalíčku, stejně jako jedna z nejmodernějších technik, kterou je vyprošťovací tank,“ doplnil Petr Truhlář s tím, že exponát byl zapůjčen z plzeňské dráhy. Unikátní bude i místo, kde bude vlak vystaven – nestává se často, že bývá přemístěn do míst, kde nejsou položeny koleje.

Program sobota 2. září:

Městský dechový orchestr Cheb s mažoretkami

Ukázky techniky hasičů a policie

Záchrana osoby z radniční věže

Vyproštění osob z havarovaného vozidla

Zásahy městské policie