Ani změna jména mu nepomohla. Po příjezdu z Koreje si uprchlého podvodníka převzali karlovarští policisté

Muž, který byl převezen z Koreje kde se několik let ukrýval, na fiktivní obchod s pohledávkami vylákal od několika poškozených téměř deset milionů korun, které měl výrazně zhodnotit. Místo odkupu a prodeje pohledávek využil peníze pro vlastí potřebu a před trestním stíháním uprchl do zahraničí. Podvodníka si převzali karlovarští policisté, kteří tak mohou dokončit případ rozsáhlého podvodu.

Foto z policejního videa

„Na začátku roku 2022 na něj soudce vydal evropský i mezinárodní zatýkací rozkaz a pátrání dovedlo policisty až do Koreje, kde muž žil a dokonce již dříve získal korejské občanství a začal používat korejské jméno,“ informoval policejní mluvčí David Schön. „Do pátrání se tak zapojili i policisté z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci a finální zadržení bylo možné díky aktivnímu přístupu kolegů z Interpolu Soul. Ti provedli na začátku června zatčení. Jedná se tak o první případ, kdy nám byl z této asijské země vydán uprchlík, navíc s korejskou státní příslušností. Jen velmi výjimečně vydávají země své občany pro trestní řízení do zahraničí a toto je jeden z těch mála případů,“ sdělil.

„Hledaná osoba je v České republice trestně stíhána pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, kterým měla být způsobena škoda ve výši téměř 7 mil. Kč. Trestnou činnost páchala v letech 2012 až 2013 a poté odcestovala do Korejské republiky, kde pobývala až do svého zadržení v červnu 2023,“ uvedl mluvčího Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Žádost o vydání byla Ministerstvem spravedlnosti ČR podána na základě Evropské úmluvy o vydávání. Korejské orgány vydání povolily v červenci 2023. Vydání bylo poté realizováno orgány Policie ČR.

„Jedná se o první případ, kdy Ministerstvo spravedlnosti ČR požádalo Korejskou republiku o vydání osoby, přičemž s ohledem na specifické okolnosti případu a odlišnou právní úpravu Korejské republiky bylo nezbytné, aby všechny zúčastněné složky, včetně orgánů Policie ČR, českého soudu a státního zastupitelství a Velvyslanectví ČR v Soulu, vyvinuly maximální úsilí pro úspěšnou realizaci případu,“ doplnil Vladimír Řepka.

Po všech nezbytných právních úkonech, které jsou nemyslitelné bez spolupráce s Ministerstvem spravedlnosti ČR a českou diplomacií, byl v úterý večer muž v Soulu předán českým Air Marshalům z cizinecké policie a letecky eskortován do ČR. Na pražském letišti si ve středu ráno uprchlíka převzali policisté z Karlových Varů.