Do Aše míří výstava Paměti národa

Další z měst představí svým občanů i návštěvníkům putovní výstavu velkoformátových panelů Paměť národa Karlovarského kraje. Zahájena bude 12. července vernisáží v zahradě  Textilního muzea v Aši. Akce se zúčastní i místní pamětník Horst Adler pocházející z Dolních Pasek, jehož příběh vypráví jeden z výstavních panelů.

Putovní venkovní výstava vypráví příběhy pamětníků a pamětnic, do jejichž života zasáhly totalitní režimy 20. století. Jeden z příběhů pochází přímo z Aše a vypráví osud rodiny Horsta Adlera, který se tu narodil v roce 1944 a žil v nedaleké osadě Dolní Paseky. V roce 1946 byla rodina vystěhována do Německa. Útočiště našla v nedalekém Tirschenreuthu, kde si postupně vybudovala nový život. Horst Adler získal vztah k rodnému kraji díky vzpomínkám v rodině, kde se o životě v Dolních Pasekách velmi často mluvilo.

S osudem rodiny Horsta Adlera a dalšími příběhy pamětníků se můžete v Aši seznámit na výstavě Paměť národa Karlovarský kraj v Textilním muzeu do konce srpna.

Zahájíme ji společně ve středu 12. července od 18.00 s panem Horstem Adlerem, starostou města Vítězslavem Kokořem a ředitelkou místního muzea Ing. Mgr. Andreou Kuzma.

„Projekt Paměť národa s velkým zájmem sleduji již několik let. Příběhy (z) minulosti, jejichž síla nějakým způsobem formuje společnost dodnes, je potřeba neustále připomínat. Paralela a kontrast mezi dnešním životem a životem tehdy, nemusí být pro každého jednoduché. Člověk má ohromnou sílu, a i tom výstava je. Příběhy, na které nesmíme zapomenout, odprezentujeme co nejcitlivější formou v zahradách Textilního muzea v Aši. Moc si přeji, aby zvolené místo pro výstavu poskytlo dostatečnou intimitu a zároveň nekonečno možností pro sdílení, “ doplňuje Ing. Mgr. Andrea Kuzma, ředitelka Knihovny a Muzea Aš, příspěvkové organizace.

Zdroj: Paměť národa