Mistrovství ve vyhledávání tabáku ovládli čeští kynologové. Zlato putuje do Karlovarského kraje

​Mistrovství ve vyhledávání tabáku vyhrála dvojice z Celního úřadu pro Karlovarský kraj. V mezinárodní konkurenci dominovala prap. Michaela Dyková se psem Greenem. Celní správa využívá služební psy k vyhledávání zboží uniklého celnímu dohledu. Jedná se jak o tabák a tabákové výrobky, tak o líh a výrobky z něj, nebo omamné a psychotropní látky, zbraně a nadlimitní finanční hotovost.

Foto: Celní správa ČR

Již desátý ročník mistrovství psovodů služebních psů Celní správy ČR ve vyhledávání tabáku se uskutečnil v červnu ve Výcvikovém zařízení služební kynologie Celní správy ČR v Heřmanicích.

„Vedle čtrnácti psovodů Celní správy ČR se soutěže zúčastnili také zástupci z Lotyšska, Rakouska, Moldavska a Slovenska,“ uvedla Tisková mluvčí GŘC Hana Prudičová. „Na kynology a jejich svěřence čekalo vyhledávání tabáku ve specifických prostředích. Museli se popasovat s halou plnou beden simulujících zásilky a tabák vyhledávali také ve vozidlech, a to buď osobních, nebo nákladních a autobusech,“ sdělila.

Foto: Celní správa ČR

„V silné mezinárodní konkurenci se na třetím místě umístila Nicol Hladíková z VZSK Heřmanice se služebním psem Perrym, na druhém Roman Martynek z VZSK Heřmanice se služebním psem Beringem a zlato vybojovala Michaela Dyková se psem Greenem z Celního úřadu pro Karlovarský kraj. Vítězka se současně stala držitelkou putovního poháru Generálního ředitele GŘC pro rok 2023 v kategorii vyhledávání tabáku,“ informovala mluvčí s tím, že na soutěži se podíleli také kolegové ze slovenské Finanční správy, Armády České republiky a lotyšské celní správy, kteří se zhostili role rozhodčích.

Foto: Celní správa ČR