Od středy jsou v prodeji poštovní známky s Popelkou i s Blažejem

Ve středu 14. června Česká pošta uvede do prodeje dvě nové příležitostné poštovní známky z edice Herečky a herci: Libuše Šafránková a Josef Abrhám. Nové poštovní ceniny vychází na známkovém kompletu s dvakrát dvěma známkami, jehož grafickou podobu vytvořil Jan Maget. Námětem známek v nominální hodnotě 34 korun jsou portréty obou populárních herců z přibližně stejného časového období.

Zdroj: ČP

Libuše Šafránková se narodila 7. června 1953 v Brně a zemřela 9. června 2021 v Praze. Jedna z nejpopulárnějších českých filmových, televizních a divadelních hereček, pro niž byl charakteristický jemný dívčí vzhled a kultivovaný herecký projev. Od roku 1976 byla manželkou Josefa Abrháma a nejen po jeho boku vytvořila nemálo nezapomenutelných rolí.

Josef Abrhám se narodil 14. prosince 1939 ve Zlíně a zemřel 16. května 2022 v Mělníku. Ačkoli byl tento oblíbený divadelní, filmový a televizní herec spjat především s pražským Činoherním klubem, diváckou popularitu si vysloužil hlavně díky svým filmovým a televizním rolím.

Zdroj: ČP

Součástí emise jsou i dvě obálky prvního dne vydání (FDC) s portréty obou umělců: na první je v popředí paní Šafránková a na druhé pan Abrhám.

Známkový komplet vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., metodou ofsetu v nákladu 22 000 kusů, celkem 88 000 známek, a FDC digitálním tiskem v nákladu po 2 400 kusech. Zájemci si nové známky, které lze pořídit samostatně, nikoli v celém kompletu, mohou zakoupit na přepážkách nebo na e-shopu České pošty.

Zdroj: ČP