Inspirace z Mnichova: Zástupci Cykloměst Do práce na kole vyrazili na exkurzi o udržitelné mobilitě

Poznávání mnichovské cykloinfrastruktury, prezentace o udržitelné bezemisní dopravě od FlixBusu a návštěva MANu, Digital Hub Mobility a Siemens. To byly hlavní body odborné exkurze do bavorské metropole, kterou pro zástupce úspěšných měst zapojených do Do práce na kole 2022 zorganizoval spolek AutoMat. Partnerem výjezdu do Mnichova byla společnost FlixBus.

Foto: Archiv společnosti FlixBus

„V rámci výzvy Do práce na kole neodměňujeme jenom účastnické týmy, ale oceňujeme také nejlepší Cykloměsta – tedy taková, která se snaží komplexně a progresivně rozvíjet svou infrastrukturu pro chodce*kyně i cyklisty*ky. Pomocí této kategorie chceme všechna města zapojená do výzvy Do práce na kole motivovat k dalšímu rozvoji udržitelné mobility a také přinášet inspiraci z celého světa,” říká Dominika Lenthárová ze spolku AutoMat. “Loni jsme poprvé vyhlásili také kategorii Cykloskokan roku, ocenění pro město, které v oblasti rozvoje chodecké a cyklistické infrastruktury a městského mobiliáře učinilo za poslední dva roky viditelný krok vpřed,” dodává Lenthárová.

Foto: Archiv společnosti FlixBus

Do Mnichova vyrazili spolu s AutoMatem tři zástupci ostravského Městského ateliéru prostorového plánování (MAPPA), jeden zástupce pražského IPRu a také členové spolků Cyklo Budějovice, královéhradeckého Bajkazylu a Brno na kole. Organizačně akci připravil Jan Haruda ze studia SocGeo ve spolupráci s AutoMatem a FlixBusem. Co účastníky a účastnice v bavorské metropoli nejvíc zaujalo?

„Hned po výjezdu z nádraží na sdílených kolech mě překvapil počet osobních cargo kol. Ta byla v podstatě na každém veřejném parkovišti. Lidi se tu nebojí nechávat venku, byť jsou elektrická. U nás stojí takový kola třeba čtvrt milionu, ale tady je to úplně běžná praxe. A jezdí s tím po infrastruktuře, která je také dost sdílená s ostatní dopravou. Je to krásná ukázka toho, jak může takové ne úplně cyklo město fungovat i s tou motorovou dopravou,” sdílí své dojmy Jiří Štrupl z královéhradeckého Bajkazylu, který se zároveň podílel na založení pražských cyklodep pro cargokola a je u nás průkopníkem i v oblasti paletové cyklodopravy.

A co obyvatelé a obyvatelky Mnichova podle něj k využívání (nákladních) kol motivuje? „Lidi tu mají ta kola kam odkládat. V podstatě na každé křižovatce je několik stojanů typu U, takže je přes kola docela dobře vidět do křižovatek a přitom jsou na očích vlastně všech účastníků provozu. No a dál? Přece jenom ta cyklo infrastruktura, i když není všude úplně segregovaná, tak je velmi vyspělá a navazující,” dodává cargo-bajker guru Štrupl.

„V Mnichově mě překvapilo, s jakou lehkostí se všichni lidé v ulici pohybují. I v náročnějších situacích, jako je míjení, předjíždění nebo při průjezdu křižovatkami, si vždy všichni s přehledem a úsměvem poradili. Ukazuje se, že promyšlený design ulic, férový přístup ke všem druhům dopravy a vzájemná ohleduplnost fungují,“ říká Tomáš Zetek z MAPPA.

„Ukazuje se, že města typu Mnichov s poměrně rozvinutou cykloinfrastrukturou do toho dál šlapou a snaží se zkvalitňovat podmínky. Teď tu začínají stavět i cyklodálnici, která povede z centra dál. Na podzim kopli do země a příští rok by měl být hotový první půl kilometrový obousměrný úsek,” popisuje nadšeně Michal Šindelář z AutoMatu a zároveň spolku Brno na kole.

„Líbí se mi, jakou mají v Mnichově síť oddělené infrastruktury a jak tu mají vlastně vyřešená všechna křížení,” dodává Tomáš Holub z Cyklo Budějovic. „My umíme postavit cyklostezku třeba podél silnice, ale jak je tam nějaká boční ulice, tak si s tím moc nedokážeme poradit. Dá se tam přechod pro chodce a Cyklisto, sesedni z kola. U nás v Budějovicích je obecně problém roztříštěnost těch jinak parádních úseků stezek. Tady se mi líbí i to, jak zvládají dát parkování kol do parkovacího pásu ve vozovce. Prostě to označí a auta do toho evidentně nebourají,” všímá si Holub.  

Kromě poznávání cykloinfrastruktury „na vlastní kolo” se delegace podívala také do firem MAN a Siemens, které si veřejnost spojuje především s nákladními automobily, autobusy a také vlaky. V obou společnostech jsme se dozvěděli o tom, jak bude doprava ve městech a hlavně mezi nimi vypadat v budoucnosti a jak co nejrychlejší přejít k udržitelnější dopravě třeba i přidáním alternativ – tak jako se to podařilo „jen” pomocí  přímého a komfortního vlakového spojení Madridu a Barcelony, které o 65 % omezilo osobní leteckou dopravu mezi těmito městy. V Digital Hub Mobility se návštěvníci z Česka dozvěděli víc třeba o experimentech se sdíleným městským prostorem, v centrále Flixu se pak mluvilo o perspektivě vývoje dálkové autobusové dopravy.

„Věříme, že brzy nebude potřeba jezdit za příklady dobré praxe do zahraničí a v Ostravě budou přibývat realizace podobně obyvatelných a příjemných veřejných prostranství,” dodávají účastníci exkurze z ostravské MAPPA.

„Spolek AutoMat letos slaví 20 let své existence a i když se podmínky pro udržitelnou dopravu v Česku postupně lepší a kolo už začíná být považováno za dopravní prostředek, pořád máme ještě před sebou dlouhý kus cesty. AutoMat má ve svém poslání mj. přinášet inspiraci ze zahraničí a ukazovat, že to v praxi jde. Že někdy stačí jen překonat zažité stereotypy. V tomto ohledu to vypadá, že náš spolek bude ještě alespoň pár let potřeba…” uzavírá  Kateřina Hulínová z AutoMatu.

“Za FlixBus jsem moc  rád, že jsme mohli pomoct exkurzi zrealizovat. Už jsme cestou zpátky probírali, že dalších možných cílů je nepřeberně,” ukončuje Tomáš Beránek, mluvčí FlixBusu CZ.

Zdroj: FlixBus