Kontroly na tržnicích pokračují. Tentokrát celníci zajistili padělky za sedm milionů

Karlovarští celníci v boji proti prodeji padělků nepolevují, v květnu při kontrolách zajistili zboží za téměř 7 milionů korun. Od ledna letošního roku zajistili při 30 pozitivních kontrolách na tržnicích i v kamenných provozovnách téměř 2 500 kusů zboží v hodnotě přesahující 13 milionů korun.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

V rámci kontrolní činnosti se celníci zaměřili na prodej zboží, jež porušuje práva duševního vlastnictví, a ochranu spotřebitele. „Kontroly provádějí nejen na tržnicích, ale i v kamenných prodejnách v celém regionu. Přestože obchodníkům hrozí zajištění zboží i peněžité tresty, opakovaně jej nabízejí, a to nejen před stánky i v nich, ale také v různých příručních skladech, pod pulty či v různých krabicích nebo regálech přímo na prodejnách, kde se snaží tyto napodobeniny přidat k ostatnímu nabízenému zboží, nebo je přikrýt jinými výrobky,“ uvedla tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

Ani tyto „skrýše“ nezabránily tomu, aby příslušníci dohledu takové zboží objevili. „Během květnových kontrol zajistili v karlovarském regionu více než 700 kusů zboží, jež vykazovaly znaky padělků, čímž by mohlo dojít k porušení práv duševního vlastnictví. Ve většině případů se jednalo o napodobeniny parfémů, textilu, obuvi, kabelek, batohů, peněženek, ale také hraček, příslušenství k mobilním telefonům, či pracích prášků. Hodnota zboží světoznámých značek vyjádřená v cenách originálních výrobků by dosahovala výše bezmála 7 milionů korun,“ sdělila mluvčí.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

Veškeré zajištěné zboží skončilo ve skladu celního úřadu. „Případy byly předány k dalšímu řízení právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj. Pokud by se prokázalo, že se jedná o padělky, hrozí pachatelům přestupku pokuta až do výše 10 milionů korun,“ informovala Lenka Havelková s tím, že v případě, že by se majitelé ochranných známek rozhodli využít tzv. zjednodušený postup, bude zboží zlikvidováno. Celníci budou v kontrolách nejen tržnic pokračovat i nadále.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj