V knihovně začalo pasování prvňáčků na čtenáře

Od pátku 2. června začalo v oddělení pro děti chebské knihovny tradiční pasování na čtenáře. Jako první se s Jeníčkem, Mařenkou a čarodějnicí z Písmenkové chaloupky setkaly děti z 1.C z 5. ZŠ. Knihovnu během dvou týdnů navštíví celkem 16. tříd.

Foto: Archiv chebské knihovny

„Každého čtenáře čekají dva důležité úkoly – předvést svůj čtenářský um a složit slavnostní čtenářský slib. Děti slibují, že se ke všem knížkám budou vždy chovat vzorně a s úctou“, vysvětlila Petra Polívková, knihovnice z oddělení pro děti. „Za odměnu pak získají knížku pro prvňáčka, která je vydaná výhradně pro tento projekt a minimálně tři roky ji nelze zakoupit v žádném knihkupectví. Pro letošní školní rok je to kniha „Křeček v letu“ spisovatelky Zuzany Barilové a ilustrátorky Markéty Vydrové. Na děti, kterým rodiče vyplnili přihlášku do knihovny, čeká jejich vlastní čtenářský průkaz. Díky odpuštění registračního poplatku mohou knihovnu navštěvovat celý rok zdarma, doplnila Polívková.

Foto: Archiv chebské knihovny

Projekt má za cíl probudit v dětech zájem o četbu a rozvoj čtenářských návyků. V průběhu celého školního roku knihovna připravuje také mnoho besed na rozličná témata a další společenské či výtvarné akce pro školní třídy i veřejnost.

Chebská knihovna, oddělení pro děti