Cizinec v autě převážel tisíce cigaret bez označení

Policisté z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie prováděli v sobotu 27. května v Sokolově dohled nad dodržováním bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Kolem desáté hodiny dopolední si poblíž vlakového nádraží všimli projíždějícího vozidla značky Škoda, které se rozhodli předepsaným způsobem zastavit a zkontrolovat jeho osádku. Cizinec však začal ujíždět, věděl proč. V autě převážel tisíce cigaret bez označení.

Foto: Policie ČR

Sokolovští kriminalisté sdělili podezření ze spáchání přečinu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží osmadvacetiletému cizinci.

Foto: Policie ČR

Podle policejního mluvčí Jana Bílka řidič na výzvy začal zpomalovat, až úplně zastavil u krajnice. Když policisté vystupovali ze služebního vozidla, řidič osobního automobilu se rozjel a začal ujíždět. „Následně ujížděl v Sokolově a blízkém okolí a na opakované výzvy policistů k zastavení nereagoval. Jelikož svou bezohlednou jízdou opakovaně ohrožoval bezpečnost ostatních účastníků provozu, rozhodli se policisté z obvodního oddělení silničního dohledu využít oprávnění k zastavení vozidla, přičemž vyčkali na vhodný úsek pozemní komunikace a nepřítomnosti dalších účastníků silničního provozu. Následně využili donucovacího prostředku k násilnému zastavení automobilu a pomocí ochranného rámu ujíždějící vozidlo zastavili. Poté na místě osmadvacetiletého muže zadrželi,“ upřesnil.

Foto: Policie ČR

V osobním automobilu následně policisté objevili na zadních sedadlech a v zavazadlovém prostoru 21 krabic, ve kterých se nacházelo přes 200 tisíc kusů cigaret, které nebyly označeny předepsanou tabákovou nálepkou pro daňové účely, tudíž za ně nebyla odvedena spotřební daň téměř 530 tisíc korun. 

„Osmadvacetiletý řidič se následně podrobil orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu a orientačnímu testu na přítomnost omamných a psychotropních látek, které vyšly s negativním výsledkem,“ doplnil Jan Bílek. 

V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Foto: Policie ČR