O Štěchovické záhadě přijede přednášet reportér a publicista Jaroslav Mareš

Proč se za desítky let nepodařilo najít Štěchovický poklad? Protože romantický příběh o bednách plných zlata je falešná stopa a největší lež Třetí říše. Existují důkazy, že tajemný vlak plný zlata do Štěchovic doputovat nemohl. Jaroslav Mareš bude čtvrtek 11. května od 17.30 hodin ve františkolázeňském muzeu objasňovat legendy vymyšlené nacisty i samotnými hledači pokladu.

Foto: Archiv františkolázeňského muzea

Na sklonku druhé světové války se Adolf Hitler upínal k zázračné zbrani, která by zvrátila poměr sil. Šlo jen o bláznivou chiméru zoufalého muže, nebo byl nacistický jaderný program dál, než se všeobecně soudí? A jakou roli v tom všem hrál Protektorát Čechy a Morava?

Jaroslav Mareš je televizní reportér a publicista. Absolvent oboru Žurnalistika a mediální studia na FSV UK a oboru Informační studia a knihovnictví na FF UK. V roce 2000 nastoupil do České televize, kde v roce 2005 za cyklus reportáží pro pořad Reportéři ČT získal ocenění v kategorii publicistika na mezinárodním festivalu Ekofilm. Od roku 2014 je členem investigativního týmu Josefa Klímy. Od roku 2016 natáčí vlastní reportáže pro kanál badatele.net pro server YouTube.com. Je autorem šesti knih a několika cyklů videoreportáží na téma záhady, historie, historické podzemí a technické památky. Po přednášce následuje beseda s autogramiádou knih Jaroslava Mareše, které budou pro zájemce k dispozici.

Zdroj: MMFL