Květná neděle se na Seebergu nesla ve znamení blížících se svátků

Květná neděle se na Seebergu nesla ve znamení blížících se svátků. Návštěvníci se mohli seznámit s velikonočními tradicemi. Dozvěděli se například, proč je Škaredá středa nebo že se velikonočnímu pondělí říká Červené. Přichystáno bylo i občerstvení a stánky s dekoracemi nejen velikonočními.

Více fotografií z akce zde

I přes chladné aprílové počasí si na hrad našlo cestu přes 300 návštěvníků, kteří mohli třeba nahlédnout pod ruce košíkáři, tkadleně, přadleně, nožíři či obdivovat originální techniky zdobení velikonočních vajíček. „Přítomní si mohli zakoupit nebo vyrobit vlastní velikonoční dekorace, uplést pomlázku nebo si nechat ozdobit oděv pašijovou nití,“ informovala kastelánka hradu Hana Cestrová. O stylovou středověkou hudební kulisu Květné neděle se postarala skupina HOLBA se svým pásmem starých lidových velikonočních písní.

Duben znamená pro hrad začátek celotýdenního návštěvnického provozu. Kromě pondělí už je otevřeno denně a mimo stálých expozic nabízí Seeberg také prodejní výstavy.

Více fotografií z akce zde

Již od března mohou návštěvníci zhlédnout zcela novou expozici ve druhém patře hradu, která je věnována panenkám a Vynálezům, které nezměnily svět. Milovníky křehké krásy keramiky jistě potěší prodejní výstavka Vladimíry Zborníkové, stejně jako milovníky krásných zahrad možnost zakoupit si venkovní keramiku z dílny Jordana Tenčeva. A od dubna najdou návštěvníci v galerii v 1. patře hradního paláce obrazy Pavola Magdy a v sýpce na předhradí je pohladí po duši Barevný svět Michaely Vaňkové.

Více fotografií z akce zde