Desítky zraněných lidí ve vlaku a převrácené auto, to vše bylo tématem cvičení složek IZS

K vážné železniční nehodě s desítkami zraněných osob a převrácenému osobnímu autu na kolejích vyjížděly všechny složky IZS Karlovarského kraje. Naštěstí se jednalo jen o cvičení, které se uskutečnilo ve čtvrtek 9. března dopoledne u železniční zastávky Cheb-Všeboř. Cílem cvičení bylo prověřit spolupráci zasahujících složek u události s velkým počtem zraněných osob.

Více fotografií z akce zde

Námětem cvičení, které bylo koncipováno v II. stupni poplachového plánu, byla železniční nehoda s velkým počtem zraněných osob,“ uvedl velitel jednotky Hasičského záchranného sboru správy železnic Cheb Petr Truhlář. „Zúčastnilo se ho devět hasičských jednotek jak profesionálních, tak i dobrovolných spolu s posádkami vozidel záchranné služby, policií ČR a Městskou policií Cheb. Figuranti byli ze střední zdravotnické a vyšší odborné školy z Chebu. Jejich zranění maskovali pracovníci chebské záchranné služby,“ informoval Petr Truhlář s tím, že prověřovací cvičení v takovémto rozsahu na železnici se neprovádí každý rok.

Více fotografií z akce zde

„Ve vraku auta na přejezdu byla figurína, která představovala vážně zraněného a zaklíněného řidiče, o kus dál po kolejích, kde by vlak reálně zatavil po srážce, bylo ve vagonech třicet dalších figurantů, převážně studentů střední školy z Chebu. Každý figurant měl přidělené zranění a záchranáři museli rozhodnout o prioritě odsunu a zajistit samotný transport všech osob na určené místo, odkud posádky záchranné služby odvážely zraněné do nemocnic. Zdravotnická zařízení tentokrát nebyla součástí cvičení, převozy zraněných sanitkami směřovaly na stanice hasičů,“ uvedl mluvčí HZS Karlovarského kraje Martin Kasal.

„Operační středisko Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje aktivovalo prostřednictvím dvou operátorek v rámci cvičení Lázeňský express 2023 II. stupeň traumatologického plánu ZZS KVK a na místo mimořádné události vyslalo šest vozidel RZP se zdravotnickým záchranářem a řidičem, jedno vozidlo RV s lékařem a řidičem záchranářem, jeden logistický speciál, tedy vozidlo vybavené dodatečným množstvím zdravotnického materiálu a techniky a jedno vozidlo inspektora provozu,“ sdělil služby tiskový mluvčí záchranné služby Radek Hes. „Záchranáři na místě celkem ošetřili 34 zraněných osob, respektive figurantů namaskovaných tak, aby jejich zranění odpovídala realitě. Jednalo se o studenty chebské zdravotnické školy, kteří u sebe zároveň měli kartu s informacemi pro záchranáře o svých základních životních funkcích,“ doplnil.

Více fotografií z akce zde

Cvičení bylo ukončeno v odpoledních hodinách společným vyhodnocením. Pro posádky ZZS KVK bylo velmi přínosné a potvrdilo jejich schopnost řešit mimořádné události z velkým množstvím zraněných případně usmrcených osob, a rovněž schopnost bezproblémové spolupráce napříč složkami IZS.

Více fotografií z akce zde