Dvojice kradla, kam přišla. Oba už sedí ve vazbě

Muž se ženou kradli, kam přišli. Povedená dvojice se měla od první poloviny prosince loňského roku, do druhé poloviny února letošního roku dopustit v Karlových Varech krádeží, a to nejméně v devíti případech. Teď si mohou obyvatelé města oddechnout, zloději jsou sedí ve vazbě. Svým jednáním měli způsobit na odcizených a poškozených věcech celkovou škodu přibližně 660 tisíc korun.

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání čtyřiatřicetiletého muže z Karlovarska a třiatřicetileté ženy ze Sokolovska, které obvinili ze spáchání zločinu vydírání a přečinů krádeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a porušování domovní svobody. Muž byl dále obviněn ze spáchání přečinu poškození cizí věci.

Podle policejního mluvčí Jana Bílka se první krádeže měl obviněný muž dopustit sám v první polovině prosince loňského roku. Měl vniknout do jednoho z pensionů, kde se následně dostal do recepce. „Z té měl odcizit dva klíče a z vedlejší skříně alkoholické nápoje. Poté měl vstoupit do sklepních prostor, odkud odcizil dvě jízdní kola a různé nářadí. Při další krádeži měl vniknout do rodinného domu, který následně prohledal. Odcizil z něj peněženku s finanční hotovostí, osobními doklady a platební kartou. Tu měl použít ke dvěma výběrům finanční hotovosti a celkem ke čtyřem platbám v jednom obchodním domě,“ informoval.

I v dalším případě se měl obviněný muž zaměřit na jeden z domů. „Měl vstoupit na oplocený pozemek, na kterém stálo osobní vozidlo značky Citroen. U toho poškodil skleněnou výplň a vozidlo prohledal. Následně měl vniknout do samotného domu, ze kterého odcizil klíč od vstupních dveří,“ uvedl mluvčí.

V první polovině ledna letošního roku vyrazili k další krádeže společně. „Čtyřiatřicetiletý muž měl vstoupit na pozemek, na kterém se nacházel rodinný dům, přičemž žena měla počkat před pozemkem. Muž měl dům důkladně prohledat a odcizit z něj potraviny, batoh s osobními věcmi a platební kartou a také klíč od osobního automobilu. Nakonec odcizil samotné vozidlo značky Toyota, se kterým dojel pro třiatřicetiletou ženu. Ve vozidle pak nalezli finanční hotovost, nebo další peněženku a platební kartu. Z odcizených platebních karet měli následně provést sedm plateb za různé zboží,“ sdělil Jan Bílek.

Od neděle 12. února do čtvrtka 16. února se měli společně dopustit další krádeže. „Nejdříve měli rozbít skleněnou výplň okna, kterým následně vnikli do domu. Dům měli prohledat a připravit si v něm k odcizení například jízdní kolo nebo spací pytle. Právě ve čtvrtek 16. února kolem půl páté hodiny odpolední měl přijít dům zkontrolovat padesátiletý majitel. Při kontrole měl ve vnitřních prostorách narazit na obviněného muže, kterému ihned zamezil v útěku. Poté měla k oběma mužům přijít obviněná žena, která majitele vyzvala, aby ho pustil. Když neuposlechl, měla ho několikrát udeřit lahví do oblasti hlavy. Padesátiletý muž i tak obviněného muže nepustil. Žena tak měla ze země sebrat sekeru a sdělit majiteli domu, že pokud jejího známého nepustí, fyzicky ho s ní napadne. Ten tak čtyřiatřicetiletého muže pustil. Ten se ženou ihned utekl, přičemž při útěku ještě odcizili doklady od vozidla nebo mobilní telefon. Následně ještě poškodili skleněnou výplň okna. Zraněný muž musel ještě téhož dne vyhledat lékařské ošetření v nemocnici,“ upřesnil mluvčí s tím, že k poslední krádeži měli dvojice obviněných vyrazit ve čtvrtek 23. února letošního roku. Z rodinného domu ale nic neodcizili, jelikož byli krátce před půl pátou hodinnou odpolední zadrženi policejní hlídkou.

Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí obviněných osob do vazby, který jej akceptoval. Na základě rozhodnutí soudu byla dvojice obviněných vzata do vazby.

V případě prokázání viny oběma hrozí trest odnětí svobody až na osm let.