Víte, co se děje na hradě Seeberg v zimě, když je zavřeno?

Víte, co se děje na hradě Seeberg v zimě, když je zavřeno? To bývá docela častá otázka. Hrad Seeberg jako takový se sice ukládá k zimnímu spánku, ale jeho zaměstnanci nikoliv. Bilancuje se, připravují se investiční projekty, ale také plánují kulturní akce.

„Zimní období je sice čas, kdy si konečně mohou vzít dovolenou, na kterou v letní sezóně není čas, ale na hradě se pracuje i v zimě,“ uvedla kastelánka hradu Seeberg Hana Cestrová. „Je potřeba provést nezbytnou údržbu a opravy, i když v zimních teplotách je to v nevytápěném objektu náročné, připravujeme nové projekty, podklady pro získání dotací na větší investiční akce, řešíme nezbytnou administrativu. Bilancujeme uplynulou sezónu a pilně pracujeme na přípravách té nové. Otevíráme opět v březnu a od dubna chystáme tradiční i nové akce zase až do prosince. Věříme, že budou zajímavé a můžeme slíbit, že uděláme maximum, aby se u nás návštěvníci cítili dobře a každý si našel to své,“ doplnila.

Tady je malá ochutnávka toho, co na hradě chystají. Duben začne Květnou nedělí a velikonočními zvyky, květen nabídne Víkend se šermíři, červen a září Pohádkový hrad pro děti. Září patří Festivalu vína, říjen Svatohubertské slavnosti. Prázdniny opět nabídnou oblíbené noční prohlídky s kastelánkou a také Víkend ve středověkém městě. Neprozradíme ale všechno, co se chystá, necháme ještě prostor pro překvapení.

Ani letos tedy nepřijdou návštěvníci hradu o tradiční, ale i nové akce. „S příznivým ohlasem se setkaly letní komentované prohlídky hradu, tematické noční, ale i ty vánoční.“, říká kastelánka. „Zájem o vánoční prohlídky nás potěšil, na hradě není v zimě zrovna nejtepleji, ale s vánočním punčem se povídání o kořenech vánočních tradic návštěvníkům líbilo. Byli bychom rádi, aby se vánoční prohlídky staly stejně jako letní noční stálou součástí návštěvnické sezóny.“