Celníci se zaměřili nejen na tržnice, ale i na kamenné prodejny. Zajistili padělky za bezmála čtvrt milionu

Celníci se zaměřili nejen na tržnice, ale i na kamenné prodejny v Karlovarském kraji. Od začátku letošního roku při kontrolách zajistili zboží za více než 700 tisíc korun. Padělky světových značek jako třeba Chanel, Armani, ale také napodobeniny pracího prášku REX, skončily ve skladu celního úřadu.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

V rámci kontrolní činnosti se zaměřili tentokrát na prodej zboží, jež porušuje práva   duševního vlastnictví, a ochranu spotřebitele. Kontroly provádějí nejen na tržnicích, ale i v kamenných prodejnách. Přestože obchodníkům hrozí zajištění zboží i peněžité tresty, opakovaně jej nabízejí.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

Podle tiskové mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenky Havelkové od začátku ledna karlovarští celníci zajistili ve svém regionu více než 300 kusů galanterního zboží, obuvi, textilu, parfémů, ale i prášků na praní, jež vykazovaly znaky padělků, čímž by mohlo dojít k porušení práv duševního vlastnictví. „Hodnota vyjádřená v cenách originálních výrobků by činila více než 700 tisíc korun. Jednalo se zboží známých světových značek, například prací prášek REX, parfémy Chanel, textil Fortnite, Paw Patrol, adidas, Armani, Calvin Klein, Hugo Boss, Tommy Hilfiger a další,“ uvedla mluvčí.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

Celníci během kontrol zaměřili svou pozornost také na prodej lihovin. Kontrolovali nejen správné značení alkoholu kontrolními páskami, ale také to, zda prodejci mají k těmto vybraným výrobkům doklady prokazující jejich zdanění.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

„Od začátku ledna zajistili v prodejnách karlovarského regionu bezmála 100 lahví alkoholu. Kontrolované osoby nepředložily k zajištěným lihovinám doklady prokazující jejich zdanění v souladu s ustanovením zákona o spotřebních daních,“ upřesnila Lenka Havelková s tím, že případy budou předány k doměření spotřební daně a dalšímu šetření na právní oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

Zajištěné výrobky, jež vykazovaly znaky padělků, skončily ve skladu celního úřadu. V případě, že by se majitelé ochranných známek rozhodli využít tzv. zjednodušený postup, budou případy předány právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj a zboží bude zlikvidováno.