Fichtelberg, Cheb i Františkovy Lázně propojila Brána do nitra země tematickou cestou

Projekt Brána do nitra Země byl dokončen. Realizace projektu bude plně dokončena do 31.prosince letošního roku. V uplynulých dnech se uskutečnila tisková konference, kde zástupci všech projektových partnerů prezentovali výstupy projektu, které představí unikátní přírodu i historii na české i bavorské straně.

V rámci tohoto plánu se v Chebu podařilo upravit  prostor u bývalé plovárny na levém břehu přehrady Skalka kde vznikl Goethův naučný a odpočinkový lesopark. Na německé straně se v rámci tohoto plánu podařilo otevřít bývalý železnorudný důl. Františkolázeňští vybudovali nové návštěvnické a badatelské centrum u Národní přírodní rezervaci Soos i štolu, pod vyhaslou sopkou Komorní hůrkou, která by měla být v příštím roce zpřístupněna. Tyto tři lokality jsou propojeny marketingově a především tematickou cestou, která dotčené území propojuje. Cesta začíná ve Fichtelbergu a pokračuje přes Alexandersbad a Hohenberg  do Františkových Lázní, Soosu přes Komorní hůrku a Cheb zpět.

„Projekt přinesl na české straně své ovoce. Upravilo se zanedbané území, které přímo navazuje na Krajinou výstavu a zároveň leží na atraktivní spojnici mezi Chebem a Františkovými Lázněmi, kterou chtějí obě města společně rozvíjet. Nyní nás čeká údržba tohoto zájmového území a koncipování dalších možných projektů, které zvýší ještě více půvab této lokality,“ informoval místostarosta Chebu Michal Pospíšil s tím, že přeshraniční spolupráce může k tomuto významně pomoci.

„Město Fichtelberg je plné historie, a my bychom tuto historii chtěli přiblížit návštěvníkům, aby se o našem regionu dozvěděli mnohem více. Spolupráce s českými partnery byla výtečná, bez této spolupráce bychom tento projekt nemohli nikdy realizovat a těším se na další projekty,“ sdělil starosta města Fichtelberg Sebastian Voit.

Archiv školy: Badatelé ze skalenské školy v podzemí staré hornické štoly Gleissinger Felsu Fichtelbergu

„Muzeum Františkovy Lázně pro zájemce o prohlídku podzemí sopky připravuje rezervační systém. Zájemci si budou moci přes městské infocentrum nebo františkolázeňské muzeum vstupenku jednoduše koupit s tím, že štola nebude otevřená 24 hodin denně, ale lidé se budou moci zarezervovat na konkrétní den a hodinu,“ uvedl místostarosta Františkových Lázní Otakar Skala.

V průběhu příštího roku by mělo vzniknout nedaleko vchodu do štoly u Komorní Hůrky návštěvnické centrum za zhruba milion korun. Samozřejmostí bude i vybudování parkoviště. V současné době prochází projektová dokumentace schvalovacím procesem.

Ve štole pod Komorní hůrkou je potřeba udělat ještě několik úprav, aby pohyb v podzemí byl maximálně bezpečný.

„V chodbě zbývá doplnit osvětlení, protože tam zatím chybí. Chceme trochu upravit i schody uvnitř štoly, ale jinak je téměř vše připraveno, aby se tam mohli lidé pohybovat v bezpečí. Samozřejmě, že až prohlídky oficiálně začnou, dostanou návštěvníci i na hlavu ochrannou helmu, přece jen se budou pohybovat v důlním prostoru,“ řekl seismolog Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky Milan Brož.

„V rámci projektu s názvem 3D animace Západočeského lázeňského trojúhelníku,  který vzniká ve spolupráci Geofyzikálního ústavu a Karlovarského kraje, chceme  motivovat lázeňské hosty  nejen ve  Františkových Lázních, aby  poznali  i  tyto  lázně  které jsou zapsány  od roku  2021 do seznamu přírodního a kulturního dědictví UNESCO, a  vyrazili i na výlety do  jejich blízkého okolí. Samozřejmě na Komorní hůrku,  Soos, hrad Seeberg nebo na zámek Kynžvart.  Rádi bychom takto  ještě více zviditelnili chebský region a zároveň upozornili na místa, o kterých se moc neví,“ poznamenal Milan Brož. Pozvánku pro ně chytají děti z Geofyzikálního centra při základní škole ve Skalné  ve svých prezentacích s názvem Magická místa Karlovarského kraje – UNESCO,“ popsal Milan Brož.

Kvůli otevření Komorní hůrky vznikl i zábavný edukační program s pracovními listy v češtině a němčině. Při testovacích akcích jsme je už vyzkoušeli a od studentů dostali zpětnou vazbu,“ informoval správce rezervace Soos Zdeněk Soukup.

Lead partnerem projektu je Nadace Montan – Stiftung Nordost Bayern z Fichtelbergu a projektovými partnery jsou města Cheb a Františkovy Lázně.

Doba realizace projektu: 01. 05. 2017 – 31. 12. 2022

Celkové náklady projektu činí cca 2.679.00€ (cca 70 mil. Kč), z této částky jsou 350.880€     
(9,45 mil. Kč) náklady města Cheb, 845.200€ Františkovy Lázně. Projekt obsahoval jak investiční část (stavbu – rekonstrukci, revitalizaci), tak i měkké aktivity jako byla podpora spolupráce – práce multioborové skupiny, vzdělávací program pro žáky základních a středních škol.

Projekt  přinesl i vznik pracovních listů pro Cheb – naučný park, Soos, Komorní hůrku, Seeberg a štolu ve Fichtelbergu. Cílem je rozšířit dopad projekt a to i pro skupiny, které mohou jednotlivá místa projektu v menších skupinách bez doprovodu odborníků. Zároveň vznikaly videoprůvodci či videomalunály, které doplnily jednotlivé pracovní listy.