Recept na klidné svátky? Připravit si všechno předem a Štědrý den si užít, říká Eva Douchová 

Evu Douchovou není třeba dlouze představovat. Mnozí si ji pamatují také jako ženu s fotoaparátem, která nechybí na pravidelných akcích ve Františkových Lázních. Je šéfredaktorkou časopisu Františkolázeňské listy i jednou z těch, které již osm let vyrábějí a oblékají do zimního háčkovaného oděvu sochu Františka i stromy ve středu lázeňského města. U příležitosti blížících se svátků si Živé Chebsko s Evou Douchovou povídalo například o tom, jestli dodržuje některé vánoční zvyky, bez čeho si svátky neumí představit, i o tom, co by si přála najít pod stromečkem.

Foto: Archiv Evy Douchové

Co pro vás znamenají Vánoce?

Vánoce jsou připomínkou toho, že už brzy skončí rok. Je hezké, že před koncem roku si lidé dávají dárečky a scházejí se k oslavám.

Dodržujete nějaké speciální zvyky a tradice?

Postíme se, ale zlaté prasátko si toho zatím nevšimlo. Chodíme na procházku, zajdeme na hřbitov. Máme tradiční večeři – rybí polévku, bramborový salát, smaženého kapra. A také musíme mít štrúdl.  A těším se na Štědrý den, ráda se dívám, jak děti rozbalují dárky a radují se.

Bez čeho si neumíte předvánoční čas představit?

Řeknu vám, bez čeho si naopak umím předvánoční čas představit: bez velkého úklidu. Stejně se celý rok průběžně uklízí a považuji za zbytečné, aby hospodyně byla na svátky unavená a zničená z uklízení. Věřte mi, že Ježíšek přijde, i když nebudete mít umytá okna.

Máte nějaký zvláštní „vánoční“ recept, o který byste se podělila se čtenáři?

V návaznosti na výše uvedené – připravit si všechno předem a Štědrý den si užít, odpočinout si třeba na procházce, u pohádky…  

Co byste si přála najít pod stromečkem?

Nějaký hezký dáreček.  

Pamatujete si na nějaký výrazný vánoční zážitek?

Před mnoha lety nebyly vánoční stromečky k dostání. Měli jsme jeden, který byl trochu zvláštní. Přišel k nám kamarád – myslivec, podíval se na stromeček a řekl: „Už jsem viděl hodně, ale ozdobený topol vidím prvně.“ Urazila jsem se. Další rok nám přinesl krásný stromek. Ozdobila jsem ho a měla radost. Radost ale skončila hned druhý den. Na stromku se probudily mušky, které mě hodně v noci poštípaly. Od té doby máme malý stromek, který se vejde do sprchového koutu a vydatně ho osprchuji.  Přeji všem lidem dobré vůle hodně zdraví a hezké Vánoce!