V muzeu odpoví na otázky kolem zemětřesení

Seismologické muzeum funguje ve Skalné již sedm let. V těchto dnech měli zájemci možnost zhlédnout expozici v rámci Dnů otevřených dveří. Návštěvníkům je zde přiblížena problematika studia zemětřesení a měření vzniklých seismických vln i to, jak jsou tyto vlny využívány při studiu struktury Země a při lidské činnosti. Návštěvníky také jistě nadchne replika čínského seismoskopu a demonstrátor příčného a podélného vlnění v zemi.

„Replika čínského seismoskopu, kterou návštěvníci mohou v seismologickém muzeu vidět, upozorňovala obyvatele starověké Číny na to, že bylo zemětřesení. Dalším artefaktem, který je zde k vidění, je takzvaný demonstrátor příčného a podélného vlnění. Uvnitř se nacházejí pružiny, a když člověk za jednotlivý úchyt zatáhne a pustí, uvidí, jak vypadá příčné anebo podélné vlnění,“ vysvětlila seismoložka Jana Doubravová.

Právě z příčného a podélného vlnění jsou složeny jednotlivé zemětřesné vlny, které se zemí šíří z hypocentra, tedy místa v hloubce několika kilometrů pod zemí.

Za šestiletou dobu fungování muzea si sem cestu našly i děti z mateřských, základních i středních škol. Právě pro ty nejmenší zde mají připravenu speciální interaktivní exponát. „Děti si mohou vyzkoušet z dřevěných kostek samy postavit několik staveb a sledovat, jak odolné jsou proti zemětřesení o různých frekvencích,“ informovala průvodkyně Lucie Šetková.

V celé expozici se nachází nejen ukázka jednotlivých seismometrů, ale také si zde lidé mohou pustit zvuky jednotlivých zemětřesení. Mimo toho se zde nachází i řada naučných tabulí, na kterých jsou vysvětleny příčiny chvění země nejen v západních Čechách. Muzeum, které vzniklo jako reakce na dotazy lidí z Chebska, kteří se odborníků na zemětřesení stále ptali, se nachází se ve statku jedné skalenské rodiny. Součástí části muzea je i velká obrazovka, kde promítají film s problematikou západočeských zemětřesení i výpovědi jednotlivých obyvatel regionu, jak zemětřesení snášeli.

Historický statek Famile Noppers – Skalná, Česká 144 – otevírací doba:

Út: 07:00 – 11:30 a 15:00-17:00; St: 07:00-11:30; nebo po domluvě

Místní průvodci:

Lucie Šetková, tel. +420 732 616 423, email: muzeumskalna@ig.cas.cz

Milan Hoferic, tel. +420 732 435 655, email: hofericmilan@tiscali.cz

Pro vstup do muzea volejte na uvedená tel. čísla

Prohlídky s odborným výkladem: GFÚ prostřednictvím e-mailu muzeumskalna@ig.cas.cz nebo na tel. +420 732 616 423. Součástí prohlídky může být návštěva seismické stanice Skalná (SKC), která je umístěna ve štole blízko hradu Vildštejn ve Skalné.