Jan Sozanský představí Nejen Mariánské Lázně (trochu jinak)

Nejen Mariánské Lázně (trochu jinak) je název listopadové výstavy mariánskolázeňského rodáka Jana Sozanského v Městském muzeu a galerii Mariánské Lázně. Návštěvníci se mohou těšit na obrazy, které kombinují realitu se světem fantazie. K vidění budou třeba astronauti na vozítku před městským nádražím, mimozemšťané na kolonádě nebo zaoceánský parník zakotvený v potůčku u Hlavní třídy. Vernisáž výstavy proběhne v úterý 1. listopadu v 18 hodin. Výstava pak bude přístupná každý den, mimo pondělí, od 9.30 do 17.30 hodin, a to do neděle 4. prosince.

Jan Sozanský je původní profesí letecký mechanik. Za svůj život ale vyzkoušel celou řadu nejrůznějších povolání, jako je hasič, kuchař, barman, svářeč nebo honák dobytka v Austrálii. Všechny tyto nabyté zkušenosti se samozřejmě promítají i do jeho tvorby. Inspiraci pro svá díla čerpá také ze svých zájmů o letectví a kosmonautiku, z vědeckofantastické literatury, hudby a v neposlední řadě z cestování.

Pokud budete chtít po Janu Sozanském, aby definoval svou uměleckou dráhu, odpoví Vám asi takto: „Věnuji se volné i neužitečné tvorbě a po poněkud černobílém prvotním období, které nazývám „ponurografie“, jsem přešel k tvorbě barvité používajíce akrylu.“

„Po experimentech s animací, rytinami nebo 3D objekty jsem zjistil, že život je příliš krátký, na podobné srandičky, a tak nadále komentuji svůj pohled na svět jen za pomoci štětců,“ dodává mariánskolázeňský výtvarník.

Jan Sozanský je také zkušeným ilustrátorem a tvůrcem komiksů. Jeho tvorba se objevila v tisku jako doprovod sci-fi povídek, v satirickém časopisu „Sorry“ či v místních mariánskolázeňských listech.