Letošní úroda plodů a semen lesních dřevin je mimořádná

Žaludy, bukvice, jeřabiny a další plody i semena mnoha dřevin se letos mimořádně urodily. Do lesů je lesníci brzy vrátí v podobě sazenic.

Ilustrační foto Pixabay

„Obvykle platí, že pokud je úroda velká, bývají i kvalitní plody a semena. Letos to tak zatím vypadá. Výjimkou je snad jen douglaska, která má mnoho prázdných šišek. Jako velmi kvalitní se naopak jeví semena jedle,“ říká ředitel Semenářského závodu Lesů ČR Miloš Pařízek a pokračuje: „Zatím jsme letos sebrali téměř 200 tun, což je o 80 procent víc než loni.“ Úrodu i kvalitu semen a plodů ovlivňuje počasí. Svědčí jim například dostatek vláhy při zrání, nesvědčí naopak extrémní teploty a sucho.

Ilustrační foto Pixabay

Přenos tak zvaného reprodukčního materiálu má svá legislativní pravidla, která zohledňují přírodní oblasti a lesní vegetační stupně.

Plody a semena se trhají a sbírají ve vybraných porostech po celé zemi, aby Lesy ČR uspokojily velkou poptávku lesních školkařů související s obnovou lesů po kalamitě. „Buď je přímo distribuujeme do lesních školek k podzimním výsevům, nebo putují do našeho závodu, kde je čistíme, třídíme a odstraňujeme prázdná nebo poškozená semena. Poté osivo ukládáme do skladů k pozdějšímu využití,“ dodává Pařízek.

Ilustrační foto Pixabay

Aktuálně se sbírají například žaludy, bukvice, semena javorů a dalších dřevin.

Semenářský závod Lesů České republiky je největším takto zaměřeným provozem v tuzemsku. Majitelům a správcům lesů dodává už 51 let kvalitní osivo a poskytuje služby související s luštěním, skladováním a předosevní přípravou semen a plodů. Podnik se na aktuální rozsáhlou obnovu lesa sazenicemi mnoha druhů dřevin s převahou listnáčů připravil modernizací tohoto provozu. Od roku 2018 tak v Týništi využívají boxy na termoterapii žaludů i sušení bukvice. O rok později začali třídit semena lesních dřevin pomocí optického stroje. Jeho kvality lesníci oceňují zejména při výběru naklíčených bukvic. V roce 2020 uvedli do provozu mláticí stroj Haldrup. Zpracovává stovky kilogramů semenné suroviny z lípy, habru, akátu nebo javoru. Loni se kvůli uchování semen listnáčů upravilo všech pět pater jižní části skladu semenné suroviny.

Zdroj: Lesy ČR