Františkovy Lázně hostily jednání Slavných lázeňských měst Evropy

Františkovy Lázně hostily čtyřdenní jednání slavných lázeňských měst-  Great Spa Towns of Europe.  Starostové a site manageri všech jedenácti lázeňských měst zapsaných na Seznam světového dědictví UNESCO jednali o spolupráci, výměně zkušeností a rozvoji svých měst. Tím, že bylo jednání několikadenní, měli účastníci  možnost poznat nejmenší z měst na seznamu. Pro přítomné byl přichystán také zajímavý program, ve kterém nechyběla ani možnost, vyzkoušet si některé tradiční lázeňské procedury.

Foto: Archiv pořadatelů

Z lázeňského trojúhelníku Karlovarského kraje byli přítomní všichni zástupci. Za Karlovy Vary se zúčastnila primátorka Andrea Pfeffer Ferklová, starosta Mariánských Lázní Martin Kalina a starosta Františkových Lázní Jan Kuchař. “To, že Františkovy Lázně hostily od 5. do 8. září historicky první valné shromáždění nově vzniklé Asociace Great Spa Towns of Europe považuji za důkaz, že máme mezi městy velmi důležitou pozici. Jsem moc rád, že kromě starostů a site managerů se zde sešli i zástupci mezinárodní řídící skupiny, což jsou zástupci nejvyšších státních orgánů,” sdělil Jan Kuchař.

Foto: Archiv pořadatelů

„V průběhu těchto čtyř dní měli starostové všech lázeňských míst možnost poznat Františkovy Lázně,“ uvedla site manažerka pro Františkovy Lázně Jitka Ettler Štěpánková s tím, že  si také mohli vyzkoušet některé procedury, ale hlavně jednat o dalším rozvoji lázeňství a obecně o projektu Great Spa Towns of Europe.

Podle františkolázeňského starosty jsou vstupem do UNESCO již  patrné výsledky například to, že se pozvolna obměňuje klientela, která míří do města. S tím jde ruku v ruce  nabídka služeb, kterou návštěvníci vyžadují. Mění se také doba pobytů, která se zkracuje. “ Zaměřujeme se i na infrastrukturu a postupně startujeme turistický ruch, který je pro nás velmi zajímavý nejen tím, že se objevuje zájem z jiných než tradičních trhů,“ informoval Jan Kuchař.