U příležitosti vzpomínkové akce na Johanna Wolfganga von Goetha byla zpřístupněna také štola

Výjimečnou příležitost, podívat se do útrob nové štoly pod vyhaslou Komorní hůrkou, měli  zájemci v sobotu 28. srpna. Konala se zde  vzpomínková akce na významného a světoznámého básníka a přírodovědce Johanna Wolfganga von Goetha. Pro zájemce byla mimořádně zpřístupněna také štola.

Johann Wolfgang von Goethe se o výzkum této sopky před 200 lety zasloužil. 28. srpna uběhlo  273 let od jeho narození. „Právě Johann Wolfgang von Goethe inicioval první výzkumy vyhaslé Komorní hůrky. A tak mohla být tato sopka před 184 lety odborně prozkoumána, především kvůli tomu, aby se potvrdil její vulkanický původ. Tím je jedinečná. Protože všude na světě horníci kopaly štoly kvůli nálezům stříbra, zlata a dalších vzácných kovů. Na Komorní hůrce to bylo čistě z geologického hlediska,“ připomněl seismolog Milan Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky. Na připomínkové akci seismolog Milan Brož připomenul i to, že Goethe svými návštěvami lázní propagoval Karlovarský kraj po celé Evropě.

Seismolog Milan Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky

S hloubením štoly pod sopkou začali vědci před šesti lety. Práce byly úspěšné, a nyní je tak pod sopkou opět téměř 30 metrů dlouhá chodba, kde mohou lidé obdivovat sopečné podzemí.

Foto z hloubení štoly

„Předpokládám, že budeme mít do měsíce a půl stavební povolení na infocentrum zde u Komorní hůrky,“ uvedl františkolázeňský starosta Jan Kuchař. „Až bude zázemí u Komorní hůrky hotové, budeme moci zahájit elektronické rezervace na pravidelné prohlídky pro veřejnost. Spolu se zpřístupněním podzemí vyhaslé sopky, se chystáme také upravit informační panely a vytvořit tak i novou naučnou stezku kolem vulkánu. Lidé se podívají nejen do štoly, ale dozví se spoustu dalších zajímavých informací o rostlinách anebo výskytu hmyzu kolem Komorní hůrky,“ doplnil.

Komorní hůrka, Železná hůrka a Podhorní vrch, to jsou nejznámější vyhaslé sopky, které se na Chebsku nacházejí. Komorní hůrka pomohla v minulosti vyřešit spor mezi takzvanými neptunisty a plutonisty. Neptunisté měli za to, že veškeré horniny na Zemi pocházejí ze starého oceánu a vznikly usazováním ve vodě. Naproti tomu plutonisté správně tvrdili, že vyvřelé horniny jsou důkazem vulkanické činnosti.

Video: hloubení a úprava okolí 

 

Video: hloubení a úprava okolí