V Chodově by měla v srpnu začít stavba nové nádražní budovy

Správa železnic uzavřela smlouvu na novostavbu výpravní budovy ve stanici Chodov na Karlovarsku. Stavební práce provede za cenu 34,5 milionu korun společnost STRABAG Rail. Nová budova bude umístěna nedaleko vstupu do podchodu, vybudovaného v rámci modernizace nástupišť. Na místě současného nádraží vznikne točna a stání pro autobusy. Stavba bude spolufinancovaná EU z Nástroje pro oživení a odolnost (RRF). Práce by měly začít v průběhu srpna, jejich dokončení se předpokládá v říjnu příštího roku.

Současný objekt ve stanici Chodov je ve špatném stavebně-technickém stavu, provozní náklady jsou příliš vysoké. Realizací investice se objem stavby přizpůsobí skutečným potřebám, současně se zjednoduší a zpřehlední pohyb cestujících.

Součástí nové jednopodlažní nádražní budovy bude prostorná odbavovací hala s bezbariérovým přístupem. Uvnitř se budou nacházet pokladny, toalety, osvětlení a informační systém. Hlavní vstup se předpokládá od dnešní pěší komunikace, další možnost přístupu bude od Nádražní ulice. Zároveň dojde k úpravě přednádražního prostoru, kde se vybuduje parkoviště P+R včetně stání pro motocykly a stání typu K+R u technologického objektu. Před vstup do budovy se umístí také stání pro kola včetně dvou boxů. V místě dnešního objektu nádraží vznikne zastávka náhradní autobusové dopravy a točna autobusů.

Stavba naváže na už dokončenou modernizaci nástupišť, na která je přístup podchodem. V budoucnu se počítá s jeho prodloužením do severní části města, kde se očekává investiční výstavba.

Zdroj: SŽ