Marienbad Film Festival je zahájen

Marienbad Film Festival je zahájen. Letos na téma Pamatuji si, ale nevzpomínám si na to. Zahajovacím filmem, který uvedla ředitelka festivalu Zuzana Stejskalová, byl snímek režiséra Alaina Resnaise Stará známá písnička. Akce, která potrvá až do neděle 10. července, i tento rok vytváří další část paměti hotelu Lesního mlýna, který třicet let chátral a nyní se stává oblíbeným kulturním centrem Mariánských Lázní. Program zde

 Marienbad Film Festival je od počátku úvah o jeho vzniku úzce spjatý s místem svého konání – městem Mariánské Lázně. Lázeňské město se do dějin českých filmových festivalů zapsalo již v letech 1946-1949 čtyřmi úspěšnými ročníky přehlídky a později festivalu, který byl posléze přestěhován do Karlových Varů.

 „Pamatuji si, ale nevzpomínám si na to,“ píše Petr Kabeš v básni, která se stala tématem 7. ročníku Marienbad Film Festivalu. „Potkali jsme se Loni v Marienbadu, na Donbase? Známe se vůbec?“ Letošní ročník odkrývá vrstvy paměti, filmových archivů a sedimentů, aby promlouval o unikající současnosti.

Filmový program je tento rok rozdělen do tří sekcí. Výběr / Selection prezentuje hosty z různých kontextů filmového experimentu formou masterclass, retrospektiv a místně specifických projektů, Forum Marienbad uvede nejlepší projekty z otevřené výzvy formou přehlídky a sekce Vzory / Masters představí výběr celovečerních filmů od etablovaných filmařů, kteří vnáší experiment do mainstreamu umělecké kinematografie.

Film se volně prolíná s hudebním programem. V rámci něj vystoupí několik umělců, kteří experimentují se zvukem, hrají z grafických partitur nebo propojují hudbu s živými vizuálními performancemi. Jedním z takových hostů letošního ročníku bude Petr Vrba, neúnavný multiinstrumentalista a improvizátor, který uvede projekty LyrArkestra a Boyse. Festival také představí hudbu výrazných umělců české alternativní scény – Floex, Viah, St. Jakob nebo techno kolektiv KMEN.