Vydejte se za historií a současností čtvrtohorních maarů ke Ztracenému rybníku a Bažině

Vydejte se s vulkanologem a botanikem k nově objeveným a studovaným maarům (mělké sopečné krátery) ke Ztracenému rybníku a Bažině. Vycházka se uskuteční v sobotu 4. června v 9.55 hodin. Průvodci budou Vladislav Rapprich, PhD. z České geologické služby a RNDr. Jiří Brabec z Muzea Cheb.

Ilustrační foto Pixabay

Zájemci se dozvědí o vzniku maarů a prozkoumají jejich stávající květenu. Jako například nenápadnou orchidej bradáček srdčitý (Listera cordata).

Část vulkanologickou bude možné absolvovat v pevné turistické obuvi. Pro nahlédnutí do stávajících center maarů (část zejména botanická) je potřeba mít holínky nebo se nebát chodit v bažinách naboso. Ušpinění a namočení v botanické části jisté. Na lokalitě bývá bodavý hmyz (komáři, bzikavky). Organizátoři doporučují s sebou vzít suché věci na převlečení, vodu a svačinu!

Místo: Sraz v 9.55 v Polné u Hazlova na návsi u autobusové zastávky (50°9’10″N, 12°14’43″E).

Doprava tam: bus Cheb, aut. nádraží (9.15) – Hazlov, Polná (9.50), bus směr Libá, Hazlov nebo vlastním autem.

Doprava zpět: bus Hazlov, Polná (17.20) – Cheb, aut. nádraží (17.55).

Trasa: Polná – rota Podílná – Ztracený rybník – Bažina – rozcestí Kančí údolí a zpět po červené turistické značce (celkem 7,5 km). Bude-li povolení ke vjezdu, lze zkrátit trasu přesunem účastníků auty k bývalé rotě Podílná nebo na signálku (pak trasa 5,5 km nebo 4 km).

Průvodci: Mgr. Vladislav Rapprich, PhD. (Česká geologická služba) a RNDr. Jiří Brabec (Muzeum Cheb)

Kontakt: Jiří Brabec; tel.: 734767592