V Žirovicích opět bude vonět guláš

Chystejte recepty, kotlíky a dobrou náladu, chystá se již druhý ročník žirovického GulášFestu. V sobotu 11. června v Žirovicích na návsi se utkají tříčlenná družstva o ten nejlepší guláš. Podmínkou je uvařit celý pokrm na místě, aby byl připraven k servírování přesně v 12 hodin. Areál bude pro návštěvníky otevřen v 10 hodin.

Foto: Archiv týmu Divočáků – vítězů prvního ročníku  žirovického GulášFestu

Na nápad uspořádat GulášFest v Žirovicích přišla parta kamarádů na jednom bujarém večírku. Protože už měli sami zkušenost s účastí na jiných kotlíkových utkání, řekli si, proč ne: „Do soutěže se může přihlásit každý, kdo sestaví tříčlenné družstvo, přinese si všechny potřebné potraviny, kotlík a dřevo. Začátek je na každém individuálně, ale podmínkou je, že hotový guláš musí být připraven k výdeji pro hladové návštěvníky přesně v 12 hodin. Aby byla soutěž férová, týmy si vše budou připravovat až na místě.  Hodnocení se ujme odborná porota a bude záležet i na hlase lidu,“ uvedl jeden z organizátorů. Pro letošní ročník je již kapacita soutěžních družstev naplněná.

Foto: Archiv týmu Divočáků – vítězů prvního ročníku  žirovického GulášFestu

Na prvním místě se v loňském roce umístil tým Divočáků ve složení František Ptáček ml., Michal Dubanič a Stanislav Pažďora . Pomyslné stříbro si odvezlo družstvo Čmeláků a třetí příčku získal tým My tři od Krále. Vítězný tým Divočáci přichystal guláš z kančího masa. „Nejsložitější bylo domluvit se na společném receptu, ale věřím, že jsme našli kompromis, který vyhovoval všem a zároveň nás dovedl k vítězství. Už teď se chystáme na letošní GulášFest, recept dolaďujeme a věříme, že i letos obhájíme,“ doplnil František Ptáček mladší.

Program GulášFestu:

10:00 start, otevření areálu

12:00 první ochutnávky kotlikových gulášů

13:00 vyhlášení výsledků soutěže a poté zábava až do večera