Vepřová konzerva obsahuje  méně masa, než tvrdí výrobce

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se intenzívně věnují kontrolám nejen bezpečnosti, ale i jakosti potravin v tržní síti. Aktuálně zakázali šarži masné konzervy z dovozu s o 10 % nižším obsahem masa oproti informaci na obalu. SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Foto: SZPI

Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl Česká republika v.o.s, aby neprodleně stáhla z celé své tržní sítě nevyhovující potravinu PIKOK Chalupářské vepřové maso s označením data minimální trvanlivosti do 17.12.2023, označení šarže: L 14954, výrobce: PAMAPOL S.A., ul. Wielunska 2, 97-438 Rusiec, Polsko, země původu: Polsko.

Foto: SZPI

„Výrobce ve složení potraviny mj. uvedl: „89 % vepřové maso“,“ informoval tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. „U předmětné šarže potraviny však rozbor v akreditované laboratoři SZPI potvrdil přítomnost vepřového masa pouze v množství 79,5 %, údaj na obalu potraviny tak byl pro spotřebitele zavádějící ohledně skutečného podílu vepřového masa,“ doplnil.