Kruhové tréninky jsou efektivní a zábavné

Efektivní, účinné a zábavné! Takové jsou kruhové tréninky. Jedním z nejzkušenějších trenérů v  této oblasti je v Karlovarském kraji Jaroslav Kondor Švehla z Mariánských Lázní. Kruhovým tréninkům se věnuje přes 13 let a lekce pořádá v Mariánských Lázních i v Chebu. Rozhodně člověk nemusí být zkušený sportovec s perfektní fyzičkou, aby se mohl zúčastnit. Všechny cviky mají i své lehčí varianty, a tak si trénink užije i naprostý nováček. Ale pozor – cvičení kruhových tréninků  je velmi návykové!

Foto: J. Švehla

„Občas se setkávám s obavami lidí, kteří se bojí přijít na kruhový trénink kvůli své nepříliš ideální  kondičce. Takový strach je ale zcela neopodstatněný. Spousta z těch, kteří jsou nyní pravidelnými  účastníky, začínala takříkajíc od nuly. Svou aktuální kondici si vybudovali postupně,“ vysvětluje trenér Jaroslav Kondor Švehla. „Na našich sociálních sítích zveřejňujeme fotografie a videa i pokročilých cviků, které mohou vypadat až hrůzostrašně. Nicméně každý cvik má několik variant a minimálně jedna z nich je vhodná i pro úplné začátečníky. A je na účastnících, jakou možnost zvolí. Vždy proto říkám – každý trénink je tak těžký, jak těžký si ho sami uděláte,“ podotýká trenér.

Foto: J. Švehla

A jak taková hodina funkčního tréninku vypadá? „Když přijde nováček, musím s ním probrat základní informace. Zajímá mě jeho zdravotní stav a zkušenost se sportem, případně s funkčním tréninkem. Poté musím vysvětlit, jak správně při cvičení dýchat, jak pracovat s tělem, ale i jak se za[1]chovat při náhlé nevolnosti. Nakonec vysvětlím, jak nakládat se cvičebními pomůckami a jak se chovat, aby nedošlo ke zranění,“ shrnul trenér.

Foto: J. Švehla

Trénink se skládá ze zahřátí a protáhnutí, pak následují tři kola cviků po 14 a více stanovištích. Lekce je vždy zakončena strečinkem. V případě, že na trénink dorazí nováčci, trenér se minimálně jedno celé kolo věnuje především jim. Každý nově příchozí navíc vždy cvičí vedle zkušených cvičenců, kteří jim poradí v případě, že se v tu chvíli trenér věnuje někomu jinému.Kruhový neboli funkční trénink je trénink celého těla za pomocí vlastní váhy, případně cvičebních pomůcek. Používá se k němu např. balanční podložka bosu, terracore, činky, aquahit, posilovací gumy powerband, TRX, gymnastické míče, plyometrické bedny, slamball, viper, wall ball, gun-ex, atd. Tato forma cvičení je velice efektivní. Vybírají si ji lidé, kteří chtějí zhubnout, odstranit bolest zad, zvýšit kondici, ale třeba jen zlepšit náladu. Je totiž známým faktem, že se při cvičení vylučují endorfiny – hormony štěstí.

Typy tréninku v HBW:

  • HardCore břicho – trénink s vlastní vahou
  • HBW Kruháč (kruhový trénink)
  • HBW Balance – trénink za pomocí nestabilních ploch

Více informací na:

Tel.: +420 608920092

Web: kruhac.ravanagym.com

FB: HBW Kruháč

IG: @hbw_kruhac

Rezervace: hbwkruhac.reservio.com