V komunitním sadu přibudou noví obyvatelé

V mariánskolázeňském komunitním sadu, ve kterém jsou zasazeny jabloně, hrušně, švestky a ořechy, přivítají nové obyvatelé. Své místo zde najdou včely, které právě k ovocným stromům patří.

Ilustrační foto

„Už když jsme v roce 2020 zakládali městský komunitní ovocný sad, měl jsem jasnou myšlenku, k ovocným stromům, zahrádkám a loukám v okolí patří jednoznačně včely,“ uvedl starosta Mariánských Lázní Martin Kalina. A díky panu radnímu Zbyňkovi Martinkovi jsem se mohl nakontaktovat na místní členy Českého svazu včelařů. V pátek jsme si přímo na místě dali schůzku a společně došli k závěru, že lokalita je pro včely opravdu vhodná a po okolí budou mít dostatek potravy,“ upřesnil. Pokud půjde vše dobře, během krátkého času se mohou nové okřídlené obyvatelky nastěhovat.

Foto: Komunitní sad Mariánské Lázně – M. Kalina

Město Mariánské Lázně v roce 2020 zrealizovalo projekt spolufinancovaný z Ministerstva životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR. V rámci projektu bylo vysazeno 46 ks ovocných dřevin ve sponu 8×8 m na místě původního starého ovocného sadu. Část původních dřevin převážně jabloní a slivoní byla zachována ošetřena a v návaznosti na tuto výsadbu bylo realizováno doplnění dřevin o další jabloně, hrušně, třešně, slivoně a ořešáky. Realizace byla plánovaná jako komunitní akce, avšak s ohledem na korona krizi byla ke spolupráci s výsadbou tehdy přizvána odborná zahradnická firma.