Milan Hloušek z Kraslic a Kanaďanka Elaine Elias vydali společnou knihu plnou napětí i poezie

Knihu pojmenovanou Crossroads (Křižovatka) vydali v angličtině dva autoři ze Sokolovska, Milan Hloušek z Kraslic a Elaine Elias, Kanaďanka žijící v Sokolově. Jejich společné dílo je žánrově rozmanité a obsahuje napínavé kriminální příběhy, poezii i texty reflektující současnou dobu poznamenanou epidemií koronaviru. Knihu vydalo nakladatelství i2i Publishing z anglického Manchesteru.

Foto: Archiv autorů knihy

„Nápad na společném vydání knihy se zrodil asi před dvěma lety při našem povídání, kdy mi Elaine pomáhala s korekturou povídky Wedding in the subway – Svatba v metru. Tento krátký příběh odehrávající se v Brně byl vlastně první textem, který jsme do chystané knihy zařadili,“ zavzpomínal Milan Hloušek.

Kromě dvanácti próz a osmi básní obsahuje publikace i autorské kresby Elaine Elias a fotografie Milana Hlouška. „Ne náhodou jsme knihu pojmenovali Crossroads. Zdálo se nám příhodné, aby titul symbolizoval protnutí našich životních cest, prolnutí našich textů, které jsou tak odlišné, jak odlišní jsme i my dva,“ poznamenal Hloušek.

„Při psaní knihy jsme přijali i originální výzvu – napsat společně povídku. A to tím způsobem, že já jsem napsal úvodní odstavec a Elaine na mě navázala. Pak mi svůj text poslala a já pokračoval. Bylo hodně zajímavé sledovat, jak se příběh bude vyvíjet a kam až se tímto netradičním způsobem psaní dostaneme.“

Milan Hloušek již několik knih vydal, pro Elaine Elias to však byla premiéra. „Bylo to opravdu veliké dobrodružství. Společně se naše kniha vyvinula v naprosto originální událost, od první až po poslední stránku,“ svěřila se autorka. Zároveň prozradila, že v těchto dnech dokončuje svoji další knihu, jejíž vydání plánuje v průběhu letošního roku.  

Kdo by se chtěl s oběma spisovateli potkat, může navštívit jejich autorské čtení, které bude ve středu 16. března hostit Městská knihovna v Sokolově. Literární večer vedený v českém i anglickém jazyce začne v 17 hodin. Vstup je zdarma.