Na úterý připadá Evropský den obětí trestných činů. Před policejními služebnami  se rozblikají majáky

Evropský den obětí trestných činů je každoroční připomínkou podpisu Charty práv obětí ve Velké Británii v roce 1990. Policisté ve spolupráci s Probační a mediační službou uctí a podpoří v úterý 22. února ve 12 hodin oběti trestných činů minutou ticha. Před policejními služebnami v celé republice se navíc rozblikají majáky služebních vozidel. Symbolizovat budou skutečnost, že když oběť vidí blížící se majáky, ví, že přichází pomoc.

Ilustrační foto

Jeho cílem je především zvýšit povědomí o právech a potřebách obětí. Stejný úkol si klade také Probační a mediační služba, která dlouhodobě podporuje oběti trestných činů v jejich aktivním úsilí vyrovnat se s těžkou životní situací a pomáhá v boji proti předsudkům. Požádat o pomoc či odbornou radu mohou tyto osoby aktuálně v 74 střediscích po celé republice.

„Probační a mediační služba v loňském roce navázala spolupráci s celkem 4 281 oběťmi trestných činů. Pro porovnání v předchozím roce 2020 to bylo 4 306 osob. Počet obětí, které potřebují podat pomocnou ruku, tedy rozhodně není nijak zanedbatelný. Budeme proto rádi, když se 22. února ve 12 hodin zastavíte na bezpečném místě a společně s námi jim vyjádříte úctu,“ říká ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

„Pomoc obětem trestných činů je pro justici důležité téma. U příležitosti Evropského dne obětí trestných činů je dobré si připomenout, že i v České republice existuje rozsáhlá síť profesionálů, na kterou se může každý obrátit. Mám na mysli státní instituce i neziskový sektor, kde najdeme odborníky, kteří jsou vždy připraveni citlivě řešit krizové situace, vzájemně se doplňovat a spolupracovat. Konkrétně mám na mysli naší Probační a mediační službu, Policii ČR a již zmíněný neziskový sektor. Jsem rád, že uvedení mezi sebou nesoutěží o to, kdo bude první na pomyslné cílové pásce, ale pomáhají konkrétním obětem trestné činnosti,“ doplňuje ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Policie České republiky má dlouhodobou zkušenost s prací s oběťmi trestných činů. Disponuje 78 speciálními výslechovými místnostmi, kterými je plošně pokryta celá Česká republika. První výslechové místnosti byly vybudovány již v roce 2004. V roce 2021 bylo ve speciálních výslechových místnostech provedeno celkem 1658 úkonů s oběťmi trestných činů. Účelem práce ve speciálních výslechových místnostech je zabránění druhotné viktimizace obětí trestných činů. Policie České republiky má plošný systém krizových interventů, kteří v případě potřeby poskytují obětem trestných činů akutní psychologickou pomoc. Pro přímou krizovou intervenci je připraveno 235 speciálně vyškolených policistů a policejních psychologů“. „Každá oběť má právo na citlivý přístup“, zdůrazňuje ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky plk. Luděk Fiala.

Zdroj: Policie ČR