Na podání návrhu Meganápadu  už zbývá jen týden

Chcete, aby Cheb vypadal ještě lépe? Máte nápad, co vylepšit? Zapojte se! Už jen týden zbývá na podání návrhu Meganápadu. Důležité je, aby se projekt týkal úprav veřejných prostor na území města a musí mít přínos pro město a jeho občany. Realizace návrhu musí být v kompetenci města. Návrh může podat každý občan starší 15 let (případně skupina občanů jako tým), bydliště v Chebu není podmínkou. Každý může podat i více návrhů.

Mega houpačka, která je nápadem Alice Vaculové, už slouží veřejnosti

Projekt Mega nápady je název pro chebský participativní rozpočet. Ten umožňuje, aby se občané zapojili do rozhodování o rozvoji své obce. Radnice vymezí část peněz z ročního rozpočtu, občané pak podávají návrhy, co by se za tyto peníze mělo ve městě vylepšit. Město na Mega nápady pro rok 2022 vyčlenilo 5 000 000 korun.

Jedním z realizovaných nápadů byla houpačka, kterou do projektu zaslala místní obyvatelka Alice Vaculová. „V Chebu nebyla veřejná houpačka pro dospělé, kde bych  se mohla zhoupnout,  zasnít se, jen tak při houpaní relaxovat a kochat se okolím,“ uvedla navrhovatelka. „Řekla jsem si, že by se možná rádi houpali i jiní dospěláci. Udělala jsem si mezi mými vrstevníky malý průzkum. Ani jeden mi neřekl, že je to blbost. Ujištění mě potěšilo a tak se narodil nápad na „moji megahoupačku „. Netrpělivě jsem čekala, zda houpačka nasbírá u lidí dost hlasů. Protože o tom, co se bude ze zaslaných návrhů realizovat, rozhodují lidé hlasováním. Měla jsem velikou radost, když jsem se dověděla, že houpačka bude. Teď už  houpačka slouží veřejnosti. Já už u ní byla dvakrát. Vždy jsem se chvilku houpala a cítila nejen to moje fajné šimrání v břichu, ale i pocit pýchy a hrdosti, že díky Mega nápadu umožní moje megahoupačka „pohoupáníčko“ každému,  kdo bude chtít,“ doplnila.

Podaný návrh musí obsahovat: název, přesnou specifikaci místa a uvedení lokality, ve které má k realizaci dojít, popis navrhovaného řešení (účel, cíl, uvedení cílové skupiny – koho se projekt nejvíce dotkne, komu je určen, popis veřejného přínosu, atd.), navrhovatelem odhadované finanční náklady na realizaci, kontakty na autora návrhu – adresu bydliště, telefon, e-mail. Vhodnou součástí návrhu jsou grafické podklady (ilustrativní obrázek, jehož autorem je předkladatel návrhu nebo k němu má autorská práva, foto současného stavu, ale také obrázky, skici, které návrh ilustrují).

www.meganapady.cz