Tip na výlet: Vydejte se ke Kyseleckému Hamru

U obce Mýtina nedaleko Chebu vyvěrá v lese jedinečná kyselka, která se jmenuje Kyselecký Hamr. Podle odborné literatury má voda léčivé účinky na zažívání. Pramen je volně přístupný ve zbudovaném dřevěném altánku.

„Je to úžasná minerálka, jezdím ji ochutnávat mnoho let,“ sdělila Věra Novotná z Chebu. „Jsem ráda, že tu vznikl i nový altán, že si tam člověk může na chvíli sednout a pramen si tak vychutnat. Četla jsem v knize o pramenech, že má tato minerální voda léčivé účinky má vliv na zkažený žaludek a podrážděná střeva. A mohu potvrdit, že na tom něco bude. Jednou jsem si vodu natočila a vzala s sebou domů. Druhý den, mě bolel žaludek, pila jsem průběžně léčivou vodu a bolesti se zmírnily,“ poznamenala turistka.

Pramen Kyselecký Hamr vyvěrá z krystalinických hornin na okraji Chebské pánve, ale složením patří ke skupině uhličitých vod Mariánských Lázní. Vznikl pravděpodobně ve čtvrtohorách v době, kdy nedaleko něho vybuchla sopka Železná hůrka. Voda má nízké pH (4,9) a vysoký obsah oxidu uhličitého. Plyn podle geologů uniká z podzemí právě po sopečné činnosti z tektonického zlomu. Teplota pramene je stále kolem 9°C.

Kyselka je jímána kamenným pažením vyrobeným ze žuly, které se až do současnosti dochovalo z roku 1648. Podle odborné literatury se jedná o nejstarší jímání pramene v Česku, u nějž se dochovala jeho starobylá podoba.

Po revoluci se pramen snažilo využít sdružení podnikatelů a chtělo jej také stáčet. Kolem roku 1996 v Mýtině již rozestavělo, ale nedokončilo stáčírnu. Zájemci si stavbu mohou prohlédnout v Mýtině.

VID