Meteorologové varují před silným větrem i sněhovými jazyky.  Na horách hrozí závěje

Meteorologové vydali varování před silným větrem i sněhovými jazyky.  Na horách hrozí závěje. Místy by mohlo napadnout 10 až 30 centimetrů za 24 hodin. Mohou nastat komplikace v dopravě i zásobování. Informace je v platnosti  od 6. února  08:00 do 7.února 00:00. V neděli se očekávají místy nárazy větru kolem 20 m/s (kolem 70 km/h).

Ilustrační foto Pixabay

V souvislosti se silným větrem hrozí možné poškození stromů a lesních porostů, možné také menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Při tvorbě sněhových jazyků mohou být některé vozovky nesjízdné. Hrozí možné komplikace se zásobováním, zdravotnickými službami apod. Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. Při jízdě autem nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Ve vozidle je vhodné mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. Většinu cesty naplánovat tak, aby proběhla za denního světla. Orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné. Na horách dodržovat pokyny Horské služby.