Nedaleko Maria Loreto vznikne vzpomínkové místo na nenarozené a předčasně zemřelé děti

Nedaleko Maria Loreto  u Kaple Božího hrobu ve Starém Hrozňatově dojde ke slavnostnímu odhalení sochy s názvem Dětské duše u příležitosti vzniku Vzpomínkového místa na nenarozené a předčasně zemřelé děti. Akce, která se uskuteční v úterý 25. ledna od 11 hodin, se zúčastní také autorka sochy, nevidomá sochařka Marianna Jánošíková-Machalová.

Foto: Archiv pořadatelů – socha s názvem Dětské duše

„Vzpomínkové místo vzniká na základě inspirace už fungujících pietních míst v Brně, Olomouci, Třeboni a v Českých Budějovicích,“ uvedla ředitelka chebského hospice svatého Jiří Alena Votavová. „Je mnoho rodin, které své miminko nemohly pojmenovat a důstojně pohřbít – až do roku 2017 bylo jejich dítě spáleno s dalším anatomicko-patologickým materiálem z nemocnice. Nemají tak za svým miminkem kam jít, není nikde pohřbeno… Proto přinášíme možnost zavzpomínat, rozloučit se, mít někde místo, kam přinést květiny, svíčky. Vzpomínkové místo jsme nechtěli umisťovat do areálu hřbitova, ale rozhodli jsme se pro blízkost poutního místa, které v sobě nese naději, je přístupné po celý rok v jakoukoliv dobu a navíc po celý rok má svou nezaměnitelnou atmosféru, kdy vítr odfoukává trápení a přináší pohled do dáli, který nám dává víru pokračování života i přes těžké okamžiky, se kterými se v životě potkáváme,“ sdělila.

Nejen vzpomínkové místo, ale také sdílení bolesti, duchovní a psychologická pomoc jsou nezbytné v procesu vyrovnání se s touto událostí, proto Hospic Sv. Jiří poskytuje poradenství rodinám, které utrpěly ztrátu dítěte před, při, nebo krátce po porodu.