Sběratelé by měli zpozornět. ČNB vydala mimořádnou stříbrnou minci vážící jeden kilogram

Česká národní banka vydává poprvé ve své historii pamětní stříbrnou minci v nominální hodnotě 10 000 Kč, vážící jeden kilogram. Mimořádná emise pamětní mince připomíná blížící se výročí 100 let od založení Velké Prahy. V prodeji je od úterý 30. listopadu 2021.

ČNB vydala mimořádnou stříbrnou minci vážící 1 kilogram

„Stříbrná mince k připomenutí založení Velké Prahy je první velkoprůměrovou pamětní mincí ČNB, která je určena k prodeji. Její průměr 10 cm z ní činí druhou největší a hmotnost 1 kg pak druhou nejtěžší minci, kterou jsme doposud vydali,“ uvedl člen bankovní rady ČNB Oldřich Dědek. Největší a nejtěžší mincí vydanou ČNB zůstává zlatá mince v nominální hodnotě 100 milionů Kč z roku 2019.

ČNB vydala mimořádnou stříbrnou minci vážící 1 kilogram

Velká Praha, tedy jednotná obec s oficiálním názvem „Hlavní město Praha“ byla zřízena zákonem o vytvoření Velké Prahy dne 1. ledna 1922. K pražským městským částem označovaným římskými číslicemi I-VII se k tomuto datu připojilo 37 obcí širšího centra, mezi nimi třeba Dejvice, Karlín, Smíchov, Královské Vinohrady nebo Žižkov. Hlavní město Praha bylo nově rozděleno do 13 obvodů. Za společnou správu celého města bylo zodpovědné stočlenné ústřední zastupitelstvo a městská rada v čele s primátorem, kterým byl v tomto období Karel Baxa. Ve Velké Praze žilo v roce 1922 na 676 tisíc obyvatel a město se rozkládalo na území o velikosti téměř 172 km2.

Výročí založení Velké Prahy připomíná mimořádná pamětní stříbrná mince ČNB, která je vyrobena ze stříbra o ryzosti 999, má průměr 100 mm a hmotnost 1 000 g. ČNB vydává celkem 8 100 mincí v běžné kvalitě – v matované a v leštěné variantě. V matované variantě s vroubkovanou hranou je emitováno 2 300 kusů, dalších 5 800 kusů pak je vyrobeno v leštěné variantě, která se vyznačuje leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou.

ČNB vydala mimořádnou stříbrnou minci vážící 1 kilogram

Podobu mince navrhl akademický sochař Zbyněk Fojtů, který na její lícní stranu umístil historický znak hlavního města Prahy. Na rubové straně mince je vyobrazena mapa Velké Prahy s vyznačením území všech původně samostatných historických obcí a měst, které v letech 1922–1968 tvořily Velkou Prahu. Po obvodu mince jsou v pořadí zprava nahoře vyobrazeny štíty ze znaků těchto obcí a měst: Vršovic, Košíř, Smíchova, Břevnova, Bubenče, Vyšehradu, Hradčan, Malé Strany, Starého Města pražského, Nového Města pražského, Libně, Vysočan, Karlína, Žižkova, Královských Vinohrad a Nuslí. Minci vyrobila Česká mincovna, a. s., v Jablonci nad Nisou.

Nominální hodnota mince 10 tisíc korun není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

ČNB vydala mimořádnou stříbrnou minci vážící 1 kilogram

Prodej této pamětní stříbrné mince bude bohužel ovlivněn celosvětovými problémy s dodávkami materiálů. Vzhledem k této nepříznivé situaci budou mince z výroby dodávány smluvním partnerům ČNB postupně.

Mimořádná emise pamětní stříbrné mince k připomenutí založení Velké Prahy je součástí emisního plánu ČNB na období 2021–2025. Následovat bude stříbrná dvousetkoruna k připomenutí 150. narození Jože Plečnika, která bude představena v lednu 2022.

Zdroj: ČNB