Vlčata ze skautského střediska Dakota Cheb mají za sebou úspěch

Dne 10. září 2021 zahájilo skautské 3. středisko Dakota Cheb na své základně zvané Želva svou činnost ve skautském roce 2021/2022. Přestože stejně jako ve školách byli skauti v uplynulém roce nuceni pracovat pouze přes počítače a k jejich prvním schůzkám docházelo až v červnu, podařilo se jim zorganizovat letní skautský tábor na tábořišti Kotvina u Klášterce nad Ohří, kterého se zúčastnilo 50 dětí a 10 dospělých.

Foto: Skautské 3. středisko Dakota Cheb

Je všeobecně známo, že vlčata a světlušky (děti ve věku od 6 do 10 let)  se při své skautské práci snaží o získání tzv. odborek; to jsou nášivky na kroj získané za jejich odborné znalosti a dovednosti z různých oblastí, např. cyklista, přítel zvířat, sběratel, atlet apod.

Foto: Skautské 3. středisko Dakota Cheb

Nejvyšším vyznamenáním vlčete je Šedý bratřík. Získat toto vyznamenání a právo nosit odznak až do dospělosti není vůbec snadné. Vlče musí nejen svědomitě plnit své povinnosti, dodržovat zákon, příkaz i heslo dobrého skutku a pomáhat nováčkům, ale musí získat 10 odborek (z toho tři povinné – ekolog, zdravotník a průvodce) a splnit speciální odborku vlčat, tzv. Tři bílé tesáky.

Foto: Skautské 3. středisko Dakota Cheb

Důkaz o jejím splnění, přívěsek se třemi bílými tesáky, se nosí připevněný na turbánku, tj. kroužku pleteném z koženého řemínku, do kterého se navléká šátek na krku. Pro splnění Tří bílých tesáků musí vlče setrvat šest hodin samo v lese nebo na jiném opuštěném místě, vydat se ve společnosti dalšího vlčete na cestu dlouhou pět kilometrů, strávit na cestě osm hodin a přitom zaznamenávat určené skutečnosti a připravit si oběd, a  večer navštívit opuštěné místo, např. paseku v lese, hřbitov apod.

Foto: Skautské 3. středisko Dakota Cheb

Prvními, komu se v Karlovarském kraji  podařilo tak náročnou zkoušku jako je Šedý bratřík vykonat, jsou Jan Bednář (Pan Trolík) a Šimon Hakl ze střediska Dakota Cheb, oddílu Rysů vedeného Janem Smolou (Koumákem), Janem Pechanem (Cancym) a Dušanem Haklem. V neděli 12. září jejich snažení vyvrcholilo složením jejich slibu a slavnostním  předáním tohoto nejvyššího vyznamenání určeného vlčatům.

Foto: Skautské 3. středisko Dakota Cheb

Slavnost se konala v barokní kapli Maria Loreto za účasti vedení a členů střediska, výchovného zpravodaje pro Karlovarský kraj Jiřího Němce (Georga) i širší veřejnosti. Přítomné uvítal vedoucí střediska Dakota Cheb Jan Bednář (Geralt), poté se slova ujal Jan Pechan (Cancy), který vyzdvihl snahu, pracovitost a cílevědomost obou vyznamenaných.  Akci provázelo nejen krásné počasí, ale také kytara a zpěv Jany Haklové, Mgr. Lenky Bednářové (Bylinky) a dalších zúčastněných. Všichni si jistě odnesli krásné zážitky. 

Skautské 3. středisko Dakota Cheb