Tip na výlet: Poslední možnost navštívit světovou výstavu Sluneční králové

Do konce výstavy Sluneční králové zbývá pouze 15 dní. Podívaná světového formátu je pro návštěvníky otevřena v Národním muzeu již jen do 30. září tohoto roku.

Výstava, kterou připravilo Národní muzeum společně s Univerzitou Karlovou a Nejvyšší radou pro památky Egypta, se v minulých měsících stala výstavním klenotem naší republiky. Ještě nikdy nebylo z Egypta do zahraničí zapůjčeno takové množství významných artefaktů jako právě na výstavu Sluneční králové. Její pojistná hodnota je 1 miliarda korun. K vidění jsou unikátní exponáty z mnoha světových muzeí – z Egyptského muzea v Káhiře, z Velkého egyptského muzea v Gíze, z muzeí v Berlíně, Lipsku, Hannoveru, Heidelbergu, Hildesheimu a Frankfurtu nad Mohanem. Součástí výstavy jsou rovněž předměty, které Národní muzeum získalo jako československý podíl na nálezech učiněných expedicí Univerzity Karlovy v Abúsíru. Vystaveny jsou poklady z doby 3. až 1. tisíciletí př. n. l., například unikátní královská socha panovníka Raneferefa, jednoho ze čtyř faraonů pohřbených v Abúsíru, nebo rozsáhlý soubor soch z hrobek princezny Šeretnebtej a písaře Nefera.

„Výstava Sluneční králové je skutečně jednou z nejvýznamnějších výstav v dějinách Národního muzea. Výstavu takových hodnot a mimořádných exponátů muzeum ještě nikdy neuspořádalo. Zároveň se výstava stala symbolem odhodlání a života kulturních institucí v době epidemie covidu-19. Nikde jinde na světě se v této době nepodařilo obdobnou výstavu uspořádat. Sluneční krále i přes dlouhé měsíce uzavření, omezení počtu návštěvníků ve výstavě a téměř neexistujícího zahraničního turistického ruchu navštívilo více jak 100.000 návštěvníků. Považuji to za veliký úspěch Národního muzea i celé České republiky,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Slavnostně byla výstava otevřena 30. srpna 2020 a měla původně skončit již 7. února 2021. Vzhledem k protiepidemickým opatřením a následným nutným uzavírkám objektů Národního muzea začalo vedení již koncem roku 2020 intenzivně jednat s Nejvyšší radou pro památky Egypta a dalšími zahraničními i tuzemskými zapůjčiteli o možnosti pokračování výstavy Sluneční králové i po tomto termínu. Dohodu o prodloužení tohoto jedinečného mezinárodního výstavního projektu se nakonec podařilo uzavřít, a to až do konce září 2021. Nyní již tedy mají všichni, kteří to doposud nestihli, poslední možnost zažít na vlastní kůži atmosféru starověkého Egypta za časů dávných stavitelů pyramid.

Zdroj: Národní muzeum