Výstava připomene návštěvu Marka Twaina v Mariánských Lázních

Chystaná výstava připomene návštěvu Marka Twaina v Mariánských Lázních. Slavnostní zahájení se uskuteční v pondělí 9. srpna v 17 hodin mariánskolázeňské Městské knihovně.

Foto: J. Ramirez z Pixabay

Na výstavě se návštěvníci mohou seznámit se zajímavostmi ze spisovatelova života i z jeho návštěvy Mariánských Lázní. Zájemci zhlédnou například sbírku autorových knih vydaných v České republice a oblíbený dětský film, který byl natočen na motivy knihy Dobrodružství Toma Sawyera. Na akci vystoupí jazzová skupina Jazz Cakes.

V letošním roce si Mariánské Lázně připomínají 130. výročí návštěvy slavného amerického spisovatele Marka Twaina

Mark Twain přicestoval do Mariánek se svou chotí Olivií a dcerami 16. srpna 1891 a zůstal zde až do konce měsíce. Autor nezapomenutelného Toma Sawyera se ubytoval v hotelu Anglický dvůr pod svým skutečným jménem Samuel Langhorne Clemens.

Své dojmy z pobytu v Mariánských Lázních slavný spisovatel zveřejňoval v sérii povídek na pokračování pod názvem The Tramp Abroad Again, která vycházela v The Illustrated London News. Mariánské Lázně Twain chválil jako „Nejutěšenější a nejmodernější město na kontinentě, tak hezké, jak si jen člověk může přát…“ a dále „Ještě nikdy jsme nepodnikli tak malebnou cestu. Jsou tu jen 2 – 3 ulice, avšak jsou krásné. Když stojíte na dolním konci města, ohromí vás překvapivá harmonie barev, svěžích a veselých…“

Další detaily o životě v lázeňském městě zaznamenal v povídce An Austrian Health Factory (česky vyšla pod názvem Rakouská továrna na zdraví). Spisovatel se sobě vlastním decentním humorem, který je dobře srozumitelný i dnešním čtenářům, popisuje procedury, dietní stravování, přísný lázeňský režim, deštivé počasí i otravné lázeňské hosty.

„Pokud má někdo dnu, dělají s ním tohle – v 5.30 ráno ho vzbudí, dají mu vejce a dovolí mu, aby se podíval na šálek čaje. V šest musí být u svého pramene s kalíškem zavěšeným u pasu, a rozhodně tam nebude sám. Jak spustí orchestr první tón, musí pozdvihnout kalíšek a se všemi ostatními začít usrkávat tu příšernou vodu. To musí dělat pomalu a dlouho. Pak se asi hodinu musí procházet po horách, aby se protáhl a nalokal se čerstvého vzduchu, co se do něj vejde. Pak si lehne do vany nebo se, pokud to má raději, válí v bahně. V poledne už bude mít hlad a lázeňský řád mu dovoluje utišit ho podle libosti pod podmínkou, že bude jíst jen to, na co nemá chuť. Odpoledne chodí po horách a vdechuje čerstvý vzduch. Večer je mu povoleno sníst tři sousta jakéhokoliv jídla, které mu nechutná, a vypít sklenici libovolného likéru, který nesnáší. Pokud je nekuřák, je mu dovoleno zapálit si dýmku. Ve 21.30 přesně musí být v posteli a sfouknout svíčku. Další den to celé znova. V čem je tohle lepší než mít dnu, to nevím.“

Pobyt spisovatele v Mariánských Lázních připomíná pamětní deska, kterou nedávno instalovalo Infocentrum města v rámci programu Stezka spisovatelů, který nabízí také tematické exkurze věnované místům, spojeným se spisovateli a dalšími slavnými osobnostmi, které lázně navštívili. V současné době probíhají jednání s městskou knihovnou o uspořádání výstavy, která by byla věnována spisovatelově památné návštěvě.

V článku jsou použité informace z https://www.hamelika.cz/