Pozor na svítící řetěz, hrozí úraz elektrickým proudem

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je nebezpečné elektrické zařízení. Jedná se o světelný řetěz, který se nabízí a prodává pod názvem LED DIODS 3×20 Svítící koule.

Česká obchodní inspekce zjistila v ČR nabídku a prodej nebezpečného výrobku – světelného řetězu LED DIODS 3×20 Svítící koule s nevyměnitelnými světelnými zdroji. Produkt je opatřený elektronickou jednotkou pro tvorbu světelných efektů a vysouvací dvojpólovou vidlicí. Na výrobku uvedeno: CE, stručné bezpečnostní informace v českém jazyce (také v jazyce SK a PL) kde bylo uvedeno mj. „Světelné zdroje (žárovky jsou nevyměnitelné“, 230V/50Hz, zn. pro střídavý proud. Na vidlici uvedeno: CE, 2,5A, 250V a zn. pro střídavý proud. Na elektronické jednotce uvedeno: LED, 12V-250V 50Hz. Na obalu uvedeno: LED DIODS 3×20 Svítící koule, 3x koule, 2,1m určeno pouze pro vnitřní použití, stručný návod k použití výrobku a bezpečnostní instrukce v českém jazyce, kde bylo uvedeno mj. „Světelné zdroje (žárovky) jsou nevyměnitelné“, 3x koule, 230V, napájecí zdroj 230V/50Hz, jmen. Hodnoty svítidla 12V, třída ochrany svítidla II/Ip20, CE, zn. pro spotřebič třídy ochrany II, ITEM No: 4241212, EAN 8713142412120 a distribuce: Comfort life s.r.o., Kubánské nám. 1391/11, Praha 10, Czech Republic.

Spotřebiteli při používání hrozí vážné nebezpečí, jelikož:

-napájecí přívod není k elektronické jednotce pro světelné efekty bezpečně ukotven a dostatečně zajištěn proti vytržení (připojeno pouze tavnou hmotou a pájením). Při manipulaci s přívodem může dojít k vytržení přívodu z jednotky, čímž dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Uživatel se dotkne živé části výrobku, která je pod napětím, a dojde k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu.

-mechanická pevnost elektronické jednotky pro světelné efekty není dostatečná, z ovladače lze rukou bez vynaložení síly nebo použití nástroje snadno odstranit kryt, čímž dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Uživatel se dotkne živé části výrobku, která je pod napětím, a dojde k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu.

Česká obchodní inspekce uložila prodejci ochranné opatření, kterým je okamžité stažení uvedeného výrobku, který již byl uveden na trh. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu a informace o něm byly zveřejněny v systému RAPEX. 

Informace o výrobku:

LED DIODS 3×20 Svítící koule

Název výrobku:                                                          LED DIODS 3×20 Svítící koule
Typ / číslo modelu:                                                        světelný řetěz / model LED DIODS 3×20
EAN:                                                                                    8713142412120
Identifikační údaje výrobce:                                      neuvedeny
Identifikační údaje dovozce:                                     Comfort life s.r.o., Kubánské nám. 1391/11, Praha 10
Distributor:                                                                       Comfort life s.r.o., Kubánské nám. 1391/11, Praha 10
Země původu:                                                                 Čína