Restaurátoři opravují Halbmayrovu hrobku, veřejnost prosí o archivní snímky 

Na městském hřbitově v Mariánských Lázních se právě rekonstruuje hrobka Josefa Dionyse Halbmayra. Právě kvůli tomu   hledají restaurátoři archivní snímky mozaiky. Vzhledem k tomu, že za přibližně sto let došlo ke ztrátě drobných detailů, velmi by jejich práci pomohly nějaké archivní materiály, které by mohl mít například nějaký sběratel ve své sbírce.

Foto: Archiv restaurátorů

Josef Dionys Halbmayr  (1813-1879) byl politikem, poslancem Českého zemského sněmu, ale také starostou Mariánských Lázní. Právě zde na městském hřbitově byl pochován.

Foto: Archiv restaurátorů

„Pro rekonstrukci mozaiky sháníme hlavně historické fotografie nebo kresby, podle kterých by se dalo určit, jak celá hrobka a mozaika původně před sto lety vypadaly,“ uvedla jedna z restaurátorek Elena Michajlova. „Na mozaice chybí několik velkých ploch. Nejdůležitější však jsou obličeje dvou světců,“ řekla a podotkla, že jejich společnost Mix3Graf kontaktovali místní aktivisté, kteří usilují o záchranu kulturního dědictví v Mariánských Lázních.

Foto: Archiv restaurátorů

Momentálně je už přibližně půlka mozaiky sejmutá, očištěná a připravuje se v ateliéru na vrácení se na své původní místo. „Během víkendu a příštího týdne plánujeme sundat poslední části a  provést demontáž kovu pod ní. Tím nastává ta nejtěžší a nejdůležitější fáze opravy. Právě kvůli korozi musela být celá mozaika sundána,“ doplnila. Po opravě bude opět vrácena na kamenný povrch kolem mramorového kříže.

Archivní materiály je možné zaslat na e-mail: michajlov.art@seznam.cz