Pacientům s bolestí hlavy pomohou v novém Centru diagnostiky a léčby

V karlovarské nemocnici zahájilo provoz Centrum diagnostiky a léčby bolestí hlavy. Specializované neurologické pracoviště je prvním svého druhu v kraji a po uzavření smluv s jednotlivými pojišťovnami také bude, jako jediné v regionu, moci pacientům aplikovat i moderní biologickou léčbu.

Ilustrační foto

“Pro náš kraj se tak podařilo získat další pracoviště, které nabízí pacientům péči, za kterou museli dosud dojíždět například do Prahy nebo Plzně,” uvedl k otevření ambulance Josef März, lékař a uvolněný zastupitel Karlovarského kraje pro oblast zdravotnictví. Podle něho to znamená nejen další zlepšení zdravotnických služeb pro obyvatele regionu, ale také zásadní zvýšení komfortu. “Především pro pacienty trpící opakovanými četnými ataky migrény nebo závažnými tenzními bolestmi hlavy je pak zcela zásadní, že se jim v kraji může dostat nejmodernější a velmi účinné léčby pouhé dva roky poté, co byla v České republice poprvé použita.”

Nové centrum totiž pacientům nabídne, v případě, že budou splňovat kritéria České společnosti pro bolesti hlavy a jednotlivých pojišťoven, nejen klasické metody léčby bolestí hlavy, ale také špičkovou biologickou léčbu. Ta byla vyvinuta v USA a relativně nedávno se začala zavádět i v České republice.

“Vhodná je hlavně v těch nejzávažnějších případech, kdy klasické metody selhávají, případně vedou k závažným nežádoucím účinkům,” potvrzuje Evgeni D. Kavrakov, neurolog a odborný garant nového centra.

Nejde přitom o problém, který by se týkal malého množství lidí. Závažné formy bolesti hlavy postihují v České republice zhruba 24 tisíc osob, jen v Karlovarském kraji je pak toto číslo odhadováno na zhruba 500. Zatímco hlavní příčiny migrén spočívají v genetických predispozicích v kombinaci s moderním životním stylem, u tenzního typu bolesti hlavy souvisí s psychikou a celkovou kondicí, ale konkrétní mechanizmus vzniku není znám. V obou případech se ale bolesti dosud nejčastěji řešily za pomoci běžných analgetik.

“Problém je, že dlouhodobé užívání klasických analgetik může vést k závislostem, především v případě opiátů, nebo ke vzniku druhotných problémů. Například u ibuprofenu jde o žaludeční vředy a podobně. Navíc jsou i závažné formy bolesti hlavy, způsobené právě nadužíváním klasických analgetik, kde ta novější léčba může pomáhat,” vysvětluje Kavrakov.  Moderní biologická léčba totiž působí preventivně. “Zjednodušeně řečeno je princip takový, že lék blokuje bud´ přímo receptory pro látku která je spouštěčem bolesti, nebo dokonce látku samotnou. Díky tomu se u velkého počtu pacientů sníží počet atak bolesti a řadu z nich dokážeme vrátit i do běžného kvalitního života.”

Biologická terapie se nepodává jednorázově, ale jde o dlouhodobou a tedy i velmi nákladnou léčbu. Proto je určena pouze pacientům, kteří splňují poměrně přísná kritéria. Mezi ně patří například četnost samotných atak bolesti, nebo fakt, že v jejich případě selhala léčba několika konvenčními preparáty. Biologická léčba je aplikována pouze injekčně v certifikovaných pracovištích, mezi které se nově zařadila i Nemocnice v Karlových Varech.

Karlovarské pracoviště léčby bolesti hlavy, stejně jako je tomu o podobných pracovišť v Praze nebo v Plzni, nebude běžně přístupné pacientům bez žádanky a bez jasné indikace. Podmínkou pro přijetí ke konzultaci a eventuální léčbě je proto minimálně doporučení obvodního lékaře nebo ambulantního neurologa, kteří musí vyplnit i určený formulář s nezbytnými informacemi o pacientovi. Ten by si zároveň při první návštěvě centra měl přinést i potřebnou medicínskou dokumentaci, která pomůže při stanovení vhodné metody léčby.

Centrum diagnostiky a léčby bolestí hlavy Nemocnice v Karlových Varech bude zatím v provozu každé úterý, od v průběhu léta by se pak mohla ordinační doba rozšířit na dva dny v týdnu.